Morava má majestátního dravce nejen ve znaku. Orel královský vyvedl na jihu Moravy šest mláďat.

Mládě orla královského

Kriticky ohrožení orli královští letos na jihu Moravy vyvedli šest mláďat, jih Moravy je v ČR jediným územím, kde hnízdí. Ornitologové v lokalitě letos napočítali devět párů, uvedli to dnes v tiskové zprávě.

Každé vyvedené mládě je velký úspěch

Orel královský patří k nejohroženějším dravcům Evropy, jeho populace na kontinentu nepřesahuje 4000 hnízdících párů. Podstatná část z nich žije v Rusku, Kazachstánu a Turecku, jižní Morava je celosvětově severozápadní hranicí jeho výskytu. „V České republice hnízdní populace prozatím nikdy nepřesáhla deset párů. Každé vyvedené mládě je proto velký úspěch,“ uvedl David Horal, který se věnuje výzkumu a ochraně orlů královských.

Orli královští jsou původně stepní druh, na Moravě poprvé zahnízdili v roce 1998. Letos ornitologové na jižní Moravě zaznamenali devět párů. „Osm z nich si postavilo hnízda a z toho šest párů prokazatelně sneslo vejce. Pět párů nakonec úspěšně i vyvedlo mláďata. Čtyři páry po jednom a jeden pár dvě, celkem tedy šest mláďat,“ uvedl Horal.

Orel královský, jeden z nejohroženějších dravců v Evropě

Nejvíce mláďat bylo před dvěma lety

Loni ornitologové zaznamenali na jižní Moravě osm párů. Tehdy úspěšně vyvedli pouze čtyři mláďata. V roce 2017 orli vyvedli deset mláďat. „Historicky nejvíce mláďat bylo v roce 2016, kdy šest úspěšných párů vyvedlo dvanáct potomků,“ uvedl Horal. Dospělí orli královští z moravské populace zpravidla zimují v okolí hnízdiště, někteří mladí jedinci ale odlétají na jih.

Elektrické vedení, nelegální střelba, jed proti hrabošům

Hrozbou pro všechny jsou sloupy elektrického vedení a nelegální pronásledování, nejčastěji střelba a otravy. Orel královský patří rovněž mezi druhy ohrožené otravami jedem Stutox II, používaným proti hrabošům polním.

Orel královský (v jiných jazycích zvaný také „císařský“) se vyskytuje především v Asii. V Evropě hnízdí vzácně v některých východnějších oblastech a na jihu Moravy. Podobá se u nás rozšířenějšímu orlu skalnímu, má však kratší ocas, stejnoměrně široká křídla a bývá o něco menší. Loni u nás ornitologové zaznamenali 8 párů orla královského.

Zdroj: ČTK, foto: pixabay.com, Hynek Matušík, Česká společnost ornitologická www.birdlife.cz

17760cookie-checkMorava má majestátního dravce nejen ve znaku. Orel královský vyvedl na jihu Moravy šest mláďat.


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*