Kde byla poprvé vhozena kostka cukru do kávy? Přece v Dačicích na Moravě

V dnešní době si dáváme kostky cukru do kávy nebo čaje jaksi samozřejmě. Ale kdysi lidé zápolili s homolemi cukru s noži či sekáčky v ruce. Kde se tedy vzala první kostka cukru ?

Musíme se vrátit v čase do roku 1799, kdy se ve švýcarském Rheinfeldenu narodil do rodiny vojenského zásobovače Jakob Christoph Rad, který bude mít v budoucnu s touto kostkou cukru co do činění. O devět let později se s rodiči odstěhoval do Vídně, kde chodil do školy a učil se obchodu. Roku 1840 se oženil s Julianou Schillovou z Vídně, se kterou měl šestnáct dětí, z nichž sedm zemřelo v raném věku.

Ve čtyřicátých letech 19. století již působil Jakob Christoph Rad v Dačicích jako ředitel rafinerie, po roce 1853 v Bauerově cukrovaru v Králově Poli a poté v rafinerii Antona Richtera na Zbraslavi. V roce 1858 se vrátil do Vídně, kde šéfoval Spolku výrobců řepného cukru. Zemřel roku 1871 tamtéž.

Zranění při porcování cukrové homole

Radova manželka Juliana si jednou při namáhavém porcování cukrové homole poranila prst. S tímto zavázaným prstem přispěchala za Jakobem Christophem a vynadala mu, že by mohl vymyslet něco jiného a menšího, než ty nemožné cukrové homole. Jakob Christoph se tedy zamyslel a tak v roku 1841 přišel na svět lis na kostkový cukr. Fungoval docela jednoduše. Do 400 čtvercových otvorů mosazné mřížky ležící na měděné desce se nasypala cukrová moučka a v lisu se cukr stlačil. Kostky se posléze z kovové desky vytlačily na dřevěnou podložku a nakonec probíhalo sušení asi po dobu dvanácti hodin. Po usušení pak stačilo už jen kostky cukru zabalit.

Homole cukru a praktičtější kostky cukru z Dačic

A tak první kostkový cukr dostala Juliana několik měsíců po svém zranění v bedničce s 300 kostkami bílé a červené barvy. A kde jinde, než v Dačicích na Moravě !

Autor: Radovan Vrtěl Foto: archiv, Wikimedia.org:D.Baránek

Související články

Přečtěte si  Trať z Olomouce do Opavy slaví 150 let, výročí připomenou historické vlaky i program v Krnově

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*