Obrazem: Odborníci z Moravy pomáhají v Etiopii s udržitelným využíváním krajiny

Mendlova univerzita Etiopie
Školící centrum Mendelovy univerzity v Etiopii

O zlepšení životního prostředí i podmínek drobných zemědělců usilují v Etiopii vědci z Mendelovy univerzity v Brně. Odlesňování, intenzivní pastva a eroze vedou k degradaci krajiny. Cílem projektu je vytvoření udržitelného zemědělského a pastevního systému a uměřeného využívání přírodních zdrojů.

Moravští vědci radí v Africe

Odborníci z Mendelovy univerzity už několik let působí v povodí řek Baso a Kurpayo v oblasti Arba Minch. “Umístění projektu jsme naplánovali do centrální příkopové propadliny, která je nejvíce degradovanou oblastí. Těsná blízkost velmi hustě obydlených měst má za následek vysokou úroveň odlesňování a související erozi půdy, a tím i hrozící vyčerpání podzemní vody během následujících desetiletí,” uvedl Petr Němec z Mendelovy univerzity.

Odborníci například vyškolili zástupce lokálních úřadů, učili také farmáře, pracovali přímo v terénu, vzniklo školicí centrum, kde se zemědělci seznamují s novými plodinami.

“Diverzifikací jejich zemědělské produkce je podpořena potravinová bezpečnost, obzvláště nezaprší-li v období dešťů tolik, kolik by mělo,” uvedl Němec.

Pilotní projekt se osvědčil, bude pokračovat

Pilotní projekt byl úspěšný, i proto bude pokračovat. “Během monitoringu projektu na konci listopadu loňského roku bylo zjištěno, že na 80 procentech rehabilitovaného území o ploše 30 hektarů již již nedochází k rozvoji eroze. Místní komunita také přijala za své principy hospodaření s územím a dodržuje nastavené dohody,” uvedl Tomáš Daníček ze státní rozvojové agentury, který má na starosti projekty v Etiopii.

Důležitá je také spolupráce se školami, které si třeba vybudovaly komposty a jezírko pro chov ryb. “Učí mladé lidi ochraně přírody a práci s půdou, což považuji do budoucna za velmi důležité,” doplnil Daníček.

Video o projektu Mendelovy univerzity v Etiopii

Zdroj: ČTK, foto: ČRA, video: Mendelova univerzita

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*