
Když se 22. a 23. února 2025 otevřou brány hradu Veveří, návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost zažít slavnost, která je oslavou moravské tradice, poctivého řemesla a lahodného uzeného masa. Slavnosti moravského uzeného letos vstupují do svého jedenáctého ročníku a opět přináší nejen skvělé chutě, ale také příběhy lidí, kteří stojí za těmito jedinečnými produkty.
Setkejte se s mistry uzenáři
Na akci se představí osm rodinných uzenářských firem, které své řemeslo předávají z generace na generaci. Přímo na nádvořích se můžete setkat s mistry uzenáři, poslechnout si jejich vyprávění o tom, jak udí maso, jaké druhy masa preferují a jaké tajné recepty jim pomáhají dosahovat dokonalé chuti. Každý stánek nabídne ochutnávky, díky kterým sami návštěvnici rozhodnou, kdo získá titul Král uzenářů 2025.
„Uzené není jen o chuti, ale o příběhu,“ říká Pavel Pichler, hlavní organizátor a člen spolku Refest. „Chceme návštěvníkům ukázat, jak pestrá je moravská kuchyně a jak v ní hraje uzené maso klíčovou roli.“


Program plný tradice a zážitků
Atmosféru akce doplní kuchařská a řeznická show, kde si pod vedením mistrů můžete vyzkoušet výrobu vlastní klobásky. Pro milovníky vína je připraven vyhřívaný vinařský stan s nabídkou od 15 vinařů z jižní Moravy a cimbálovou muzikou. Pro milovníky piva a pohodové atmosféry je tu zase vyhřívaná kovárna, kde zní harmonika a servírují se pivní speciály.
Děti potěší divadélko, opékání špekáčků a dětské dílny, zatímco rodiče mohou objevovat gurmánskou zónu. Ta nabídne pestrou škálu pokrmů od 15 bister a restaurací, které spojují uzené maso s moderní gastronomií.

Výjimečné místo a atmosféra
Celá akce probíhá v malebném prostředí hradu Veveří. Návštěvníci mohou objevovat všechna nádvoří, vystoupat na hradby a obdivovat výhled na slavnost z výšky. Kouzlo místa v kombinaci s vůní uzeného masa, dobrým vínem a hudbou vytváří zážitek, na který jen tak návštěvnici nezapomenou
Slavnosti moravského uzeného jsou akcí pro všechny – rodiny s dětmi, gurmány i milovníky tradice. Více informací naleznete na webu Moravské uzené.
Autor: red Zdroj a foto: Moravské uzené
Jak se liší moravské uzené od českého nebo slovenského či slezského?
Je to:
1) receptura,
2) zeměpisné označení původu.
V EU jsou také chráněná zeměpisná označení původu (potraviny, vína, lihoviny) – například Skalický trdelník nebo Štramberské uši.
Blíže třeba tady
https://mze.gov.cz/public/portal/mze/potraviny/znacky-kvality-potravin/chranena-zemepisna-oznaceni
Moravské uzené je naše z Moravy. Jiné, např. České, Slovenské, Slezské, Lužické nebo Lucemburské, uzené ostatně ani neznám. Je to typická místní moravská pochoutka a proto nám povětšinou chutná lépe, než uzené dovezené odněkud z nějaké sousední nebo vzdálenější země. To naše Moravské taky může být ke konzumaci ještě teplé rovnou z udírny, kdežto dovozní z jiné země už zpravidla bývá studené. Verš “Tchýně a uzený je nejlepší studený.” neplatí úplně vždycky, některá tchýně se může těšit oblibě svojí snachy nebo svého zetě a některé uzené, nebo pro některé labužníky, může být v teplém stavu přímo z udírny lepší, než studené uzené později. Ostatně Karlovarský knedlík je nejlepší z Karlových Varů, Pražská šunka zase z Prahy, Štramberské uši ze Štramberka a pozor, zde je výjimka – Olomoucké tvarůžky jsou nejlepší z Loštic 🙂