Vinobraní se blíží. Úrodu mohou zničit extrémní deště i nenechaví špačci

Termín vinobraní se letos dostal do normálu. Předchozí extrémní léta ho posunula už na srpen.

Končící léto mělo méně tropických dnů, hrozny vinné révy proto potřebují k dozrání ještě čas, a hlavně teplo a sucho. Sklizeň hroznů tak na Moravě začne až okolo poloviny září. Ročník 2020 by měl být podle vinařů kvalitní, na své si přijdou hlavně příznivci bílého vína. Zkazit úrodu ale ještě mohou kroupy a nenechaví špačci.

Vracíme se k normálnímu termínu

Ve Velkopavlovické vinařské podoblasti očekávají sklizeň raných odrůd, jako je Muškát Moravský nebo Irsai Oliver, přibližně 10. září. „Za poslední roky jsme si zvykli, že vinobraní začíná už v srpnu, ale to rozhodně není běžný termín. Hlavní část sklizně, kdy sbíráme například Müller Thurgau nebo Modrý Portugal zahájíme pravděpodobně 15. září, čímž se po několika letech přibližujeme k termínu, na který jsme byli zvyklí,“ komentuje Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy.

To vinaři na Slovácku si na hrozny počkají ještě o několik dní déle. „Naší nejranější pěstovanou odrůdou je Moravský muškát a s jeho sklizní počítáme okolo 20. září. Následně proběhne sklizeň dalších odrůd. Vše ale bude záležet na průběhu počasí,“ uvedl ředitel vinařství Chateau Bzenec Libor Výleta, které obhospodařuje vinphrady na Bzenecku.

Prozatím ideální vývoj letošního roku by mohly ještě překazit extrémní deště, které mohou zapříčinit plesnivění bobulí, nebo také krupobití. To přibližně před dvěma týdny zničilo úrodu i ve vyhlášené vinařské oblasti Wachau v Rakousku.

Proti špačkům: akustická děla i živí dravci

Dozrávající hrozny lákají také špačky. Početnější tisícihlavé hejno dokáže spořádat až polovinu úrody během pár minut. Vinaři proto využívají různé metody, jak svoji úrodu před nenechavými ptáky ochránit.

„Proti špačkům používáme plynová děla vydávající zvuk, který špačky vyplaší. Vystřelí zhruba každou minutu a ochrání až 5 hektarů vinic,“ popsal Svoboda z Habánských sklepů. Spolehlivě je zaženou také dravci a jejich křik. To vědí ve vinařství Chateau Bzenec, kde stráží vinohrady pár sokolů.

„Sokol je pro špačka přirozeným nepřítelem. Když dravce spatří, raději sám odletí. Je to šetrná metoda, která nikoho neruší,“ vysvětluje Libor Výleta. Na vinohradech Vinařství Pavlov zase umisťují akustické soupravy, ze kterých se v pravidelných intervalech ozývá křik dravců.

Přečtěte si  Most J. A. Bati a Svatojiřské nábřeží v Uherském Hradišti se do konce listopadu otevřou provozu

Zdroj a foto: Bohemia Sekt

Doporučujeme


2 Comments

  1. Co je to platné, když v závěru bude produkt označen za “české víno”, pocházející z “českého vinařství”, jako je tomu zde v článku na Novinkách:

    Svým ryzlinkem rýnským boduje české vinařství i ve světě
    https://www.novinky.cz/muzi/clanek/svym-ryzlinkem-rynskym-boduje-ceske-vinarstvi-i-ve-svete-40352645
    2.3.2021 11:39 – Ratíškovice
    Jana Hanušková, Právo
    Před sedmi lety se ryzlink rýnský B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku stal v americkém San Francisku absolutním vítězem mezi bílými víny.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*