Nový brněnský pivovar Poupě představí první várku piv uvařených pod svým jménem. Z pípy ve stejnojmenném pivovarském domě budou proudit hned čtyři pivní speciály. Pivovar v centru moravské metropole navazuje na odkaz proslulého sládka Františka Ondřeje Poupěte.
První soudek s vlastním pivem pokřtí přímo v pivovarském domě v pátek 9. září. Kmotrem se stane osobnost brněnského pivovarnictví Petr Hauskrecht. Čtyři pivní speciály jsou inspirovány recepty z různých koutů světa. V Poupěti jich na návštěvníky čeká přes pět tisíc litrů.
„Po mnoha letech v oboru se od klasických ležáků propíjíme k pivním zajímavostem, které jsou typické pro různé kouty světa. Zároveň nás baví využívání nových odrůd chmele s originálním a zvláštním aroma, který se pro tyto typy piv dokonale hodí,“ říká Ladislav Němeček, sládek Pivovaru Poupě. Pivo začal vařit před dvanácti letech v dalešickém pivovaru na západě Moravy.
Jako první světlo světa spatřilo u Poupěte pivo typu West Coast IPA, které v pivovaru nazvali Poupětův Prvňák. Následovalo pivo typu Witbier, pojmenované Poupětův Belgičan a typ Session IPA, nazvaný Poupětův Kámoš. Čtveřici piv doplní typ Fruit Ale, pokřtěný na Žíznivý Poupě.
„Do konce roku ještě plánujeme mnoho dalších piv, například typu Imperial stout, silná NEIPA, slabší sour beer nebo německý typ Kellerbier. Druhů bude opravdu hodně. Na chladnější období plánujeme určitě i silnější piva, která se na letní měsíce příliš nehodí,“ představuje plány Marek Tichý, spolumajitel Pivovarského domu Poupě. Díky moderní technologii mohou v novém brněnském pivovaru uvařit téměř jakékoliv pivo, množství tanků ve sklepě pak umožňuje mít navařeno až čtrnáct různých druhů najednou.
Start pivovaru zdržel Covid
Pivovarský dům Poupě před osmi lety Marek Tichý se svými společníky koupil v dražbě. Budovu tehdy známou jako Dům stavbařů zrekonstruovali a před rokem v něm otevřeli restauraci. „Současně jsme plánovali spustit i pivovar, bohužel doba covidová tomu nepřála. Kvůli potížím s dodáním zařízení a dalším problémům jsme jej tak mohli spustit až nyní,“ vysvětluje Tichý, který je povoláním architekt.
Obnova zaniklých pivovarů se stává jeho specialitou. Před více než dvaceti lety totiž podobně s kolegy koupili a oživili Dalešický pivovar, známý z filmu Postřižiny. Ideou majitelů zároveň není nekonečně rozšiřovat výrobu. „Záměrně chceme udržet množství omezené a soustředit se výhradně na úplné pivní šperky, které budou vzácné jak kvalitou, tak množstvím,“ vysvětluje Tichý.
Sládek František Ondřej Poupě (1753 – 1805) byl proslulý svým vědeckým přístupem k vaření piva. Do výroby piva zavedl například používání teploměru nebo pivní váhy, předchůdce alkoholmetru. O vaření piva také vydal několik spisů a v Brně také založil první pivovarskou školu na světě.
Zdroj a foto: Pivovar Poupě
Buďte první kdo přidá komentář