Morava je známá jako země dobrého vína a poctivých domácích pálenek. Moraváci mají zkrátka k pití blízko a je to poznat i na jejich slovníku. Ale umí pít s mírou – aspoň tou svou. Jak se vyznáte v moravských výrazech pro alkohol a věci kolem něj?
Začneme zlehka. Co je to "štamprla"?
Jak zní výraz pro pivní půllitr?
Výraz pochází z rakouské němčiny (Krügel).
"Škopek" určitě znáte. Jak zní jiný výraz v brněnském hantecu pro pivo?
Nebo taky bahňák. Odtud přezdívka Starobahno.
Z kterého jazyka pochází výraz "demižon"?
Výraz pochází z perštiny. Váže se k městu Dámghán, kde působili vyhlášení skláři.
Když už jsme u toho vína – moravští vinaři tradičně provádějí "zarážení hory". Co to je?
Zarážaní hory historicky znamenalo symbolické uzavření vinohradu v době před sklizní. Do vinohradu měli přísně zakázán vstup všichni nepovolaní. Za krádeže hroznů padaly přísné tresty. Výjimku měly jen nemocní a těhotné ženy.
Jak se říká tradičnímu strážci vinohradu?
Úkolem hotařů bylo v době po "zaražení hory" chránit vinohrad před zloději a špačky.
Kvalitním vínem se na Moravě historicky proslavila náboženská komunita novokřtěnců. Jak se jim říkalo?
Nebo také "toufaři". Vedle habánských vinných sklepů je známá také keramika neboli habánská fajáns.
Na Moravě se pálí kořalka z kdečeho. Z jakého ovoce se vyrábí "mirabelkovica"?
Mirabelka je vyhlášeným druhem švestky. Pálenkám z běžných druhů švestky se říká slivovica. Nebo také trnkovica či kadlátkovica. Složité, že?
No – mirabelka je druh švestky, ale špendlík je také druh švestky …
Podle Wikipedie je to Slivoň švestka nebo švestka domácí (Prunus domestica) … a do rodu Slivoň (Prunus) patří také meruňka, višeň, třešeň, mandloň a broskvoň …
No, tato otázka se prostě nepovedla :-))))