Mimořádná akvizice: Zoo Zlín získala vzácné chápany, jako jediná v republice

Chápan vlnatý

Kolekci chovaných zvířat ve zlínské zoo na konci července rozšířila mimořádná novinka. Z rakouské Zoo Schmiding zahrada získala dva samce vzácných chápanů vlnatých. Tyto primáty chová v Evropě pouze 5 institucí, celosvětově pak 17. Návštěvníci oba dva samce uvidí v prostorné ostrovní expozici v Amazonii.

Na nový domov si zvykli rychle

Adaptaci na nový domov a výběh podle pracovníků zoo chápani zvládli bez problémů. „Prvních několik dnů samci strávili ve vnitřní ubikaci a postupně si zvykali na nové prostředí. Poté jsme jim nabídli možnost poprvé nahlédnout a vyzkoušet koridor, který spojuje ubikaci s ostrovním výběhem. Z počátku byli poněkud nesmělí, nyní již každé ráno netrpělivě očekávají, až jim chovatelé koridor otevřou a doslova jím proběhnou na ostrov,“ uvedl zoolog Kamil Čihák.

Zlínská zoo je první a jedinou zoo v celé republice, která tento druh chápanů chová. Domovinou chápanů vlnatých jsou deštné pralesy Jižní Ameriky na jihu Kolumbie, v Ekvádoru a v západní části Brazílie.

Srstnaté pupkáče ohrožuje kácení pralesů

Chápani vlnatí jsou největším ze čtyř druhů chápanů, samci dosahují váhy kolem 10 kg, na délku měří až 70 cm, dalších 70 cm představuje chápavý ocas, který je ze spodní strany holý. Je velmi důležitý při pohybu ve větvích, chápani jej používají jako plnohodnotnou pátou ruku. Unese váhu celého zvířete, chápani se tak za něj zavěsí v koruně stromu a všechny končetiny mohou použít ke krmení. Jsou to také mistři v balancování. Své druhové jméno získali díky velmi husté a jemné srsti, která má šedohnědé zbarvení.

Na jejich jídelníčku ve volné přírodě dominuje ovoce, listy a květy. Na jeden zátah dokáží spořádat velké množství potravy, domorodci jim proto přezdívají barrigudo, „pupkáč“.  Ve zlínské zoo si pochutnávají na ovoci a zelenině, dostávají také kousek vařeného vajíčka a speciální granule s vysokým obsahem vlákniny.

Žijí v malých rodinných tlupách, které vede dominantní samec. Ostatní opice jsou zařazeny v určitém žebříčku hierarchie. Rodinné tlupy se často sdružují do větších skupin. Komunikují mezi sebou nejen hlasově, ale také vizuálními a dotekovými prostředky. Významnou roli při dorozumívání chápanů hraje pach. Zhruba po osmiměsíční březosti samice porodí jedno mládě, o které se sama stará. Několik měsíců jej nosí na těle, nejdříve na břiše, později na zádech. Samci dospívají v 5 letech, samice v 6. Zatímco mladí samci mohou ve své rodné tlupě zůstat i v dospělosti, mladé samičky musí odejít a připojit se k jiné skupině.

Ve volné přírodě patří mezi ohrožené druhy zvířat. Na vině je především kácení pralesů, k obživě a úkrytu totiž tito chápani potřebují souvislé plochy lesů. Dalším problémem je také lov pro maso a ilegální obchod se zvířaty.

Zdroj a foto: Zoo Zlín

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*