Ostravská zoo se pyšní světovým rekordem v počtu hulmanů

Žádná zoologická zahrada na světě nechová tolik hulmanů posvátných jako v Ostravě. Zanedlouho se jejich počet zmenší, kdy část zvířat posílí populace v jiných zařízeních. I tak ale zůstane ostravská skupina nejpočetnější.

Světový primát v počtu hulmanů posvátných drží Zoologická zahrada a botanický park Ostrava již několik let. Dosáhla jej, když počet těchto šedě zbarvených středně velkých primátů překročil dvacítku. V průběhu následujících let se velikost skupiny téměř zdvojnásobila na aktuálních, historicky rekordních 37 jedinců.

Hulmani posvátní obývají v ostravské zoo od roku 2010 moderní chovatelsko-expoziční komplex Čitván, kde mají k dispozici téměř hektarový kus lesa. Prostorný přírodní výběh sdílejí s párem medvědů ušatých. “Základ chovné skupiny tvoří jeden samec a deset dospělých samic. Zbytek, 26 jedinců, jsou mláďata. Třináct samců a dvanáct samic. U nejmladšího člena skupiny, který přišel na svět 13. března, zatím chovatelé neznají pohlaví,” uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Ostravští hulmani podpoří polské zoo

Přestože žijí hulmani v prostorném zařízení, jeho kapacita byla naplněna, a proto budou někteří jedinci převezeni do jiných zoologických zahrad. “Po dohodě s koordinátorem Evropského ex situ programu pro hulmany posvátné to bude celkem šestnáct zvířat do dvou polských zoo. Dvě dospělé samice, každá se svými dvěma potomky, najdou svůj nový domov v Zoo Katowice, deset mladých samců pak v Zoo Lodž,” uvedla Nováková.

Vícečetné skupiny sociálně žijících zvířat jsou pro převoz a zabydlování se v novém prostředí vhodnější. Zvířata se cítí bezpečněji a snáze se adaptují na změny. Do slezských Katowic by měla skupina odjet v průběhu dubna, o něco později pak samčí skupina. I po odchodu šestnácti jedinců zůstane ostravská skupina stále největší chovnou skupinou na světě.

“Zoo Ostrava chová hulmany posvátné od roku 1980 a za tuto dobu se podařilo odchovat přes 70 mláďat. Více než polovina byla odchována právě v Čitvánu, všechna přirozeně svými matkami,” doplnila mluvčí zoo.

Podívejte se na video ukazující největší chovnou skupinu hulmanů na světě.

Hulman posvátný má velmi rozmanitý areál rozšíření – tropický a subtropický les, suché trnité křoviny, včetně lidských sídel. Zvířata ze severních oblastí bývají větší a mají delší srst. Sdružují se do společných skupin vedených samcem, ve kterých však nevládne přísná hierarchie. Skupiny čítají obvykle 5–13, někdy až 130 zvířat. V hinduistických zemích je hulman ztělesněním Hanumana, boha s opičí tváří, a lidé mu prokazují úctu.

Přečtěte si  Vichřice zlámala stromy na Soutoku, jižní část zůstává uzavřená

Zdroj, foto a video: Zoo Ostrava

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*