Ostravská zoo vítá mláďata pandy červené. Postupně opouštějí bezpečí svého příbytku

V ostravské zoo přišly na svět dvojčata pandy červené. Tento radostný moment se udál v polovině června, ale až do nedávné doby se mláďata držela stranou, bezpečně ukrytá ve svých boudách. Nyní však, po několika týdnech, se konečně začínají statečně otvírat světu. Postupně se odváží opustit svůj bezpečný azyl a zkoumají fascinující okolí, které je obklopuje. A je to zcela přirozené. I v divoké přírodě tráví mláďata pandy červené první tři měsíce svého života v útulném bezpečí rodné dutiny, kde se cítí chráněná a v bezpečí.

Mláďata pandy červené v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava přišla na svět 18. června. Chovatelé do odchovu nijak nezasahovali, chtěli samici dopřát klid při odchovu potomků, proto si ani zpočátku nebyli jistí, kolik mláďat samička porodila. Po pár týdnech ale vypozorovali, že mláďata jsou dvě. A teprve 1. září proběhla první krátká veterinární kontrola, během níž byl zkontrolován zdravotní stav mláďat, aplikovány nezaměnitelné čipy a také určeno jejich pohlaví. Je to samec a samice.

Matkou mláďat je pětiletá samice, která byla do zoo dovezena v roce 2019. Stala se partnerkou o devět let staršímu samci. (Je to jeden z nejstarších samců v evropském chovu, narodil se v roce 2009 a do Ostravy byl přivezen v roce 2010.) Společně pár odchoval už pět mláďat (včetně těch letošních). Poprvé to byl sameček v roce 2020, pak následovala dvojčata (samičky) v roce 2021. Po roční přestávce se opět narodila dvojčata. Samice zvládá svou mateřskou úlohu od začátku velmi dobře, o všechny své potomky příkladně pečuje. Vzhledem k tomu, že situace těchto asijských šelem není v jejich domovině nijak příznivá a početnost volně žijící populace stále klesá, může se chov v zoologických zahradách stát v budoucnu poslední možností, jak tento druh zachovat pro příští generace.

Od roku 2015 je panda červená ohroženým druhem

Do roku 2015 byla panda červená vedena v Červeném seznamu ohrožených druhů (The IUCN Red List of Threatened Species) v kategorii „zranitelný” (Vulnerable). Po přehodnocení stavu ve volné přírodě ale výsledky výzkumu ukázaly, že se situace výrazně zhoršila. Panda červená tak byla přeřazena do kategorie „ohrožený” (Endangered). Největší hrozbou je zejména stálý úbytek přirozeného prostředí zvířat v důsledku lidské činnosti.

Přečtěte si  Mysteriózní chrámy pod Žlutým kopcem. Architekt Aleš Svoboda o objevech pod brněnským povrchem

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda z čeledi medvědovití (Ursidae). Panda červená je tajemná a plachá noční šelma. Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, příp. vejci ptáků a drobnými živočichy. Počet pand červených se odhaduje maximálně na 10 000 jedinců.

Autor: red Zdroj a foto: Zoo Ostrava

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*