Slavnosti moravského uzeného navštívilo 5000 lidí. Představili se na nich výrobci z Moravy

Slavnosti moravského uzeného a vína
Slavnosti moravského uzeného a vína

Kolem 5000 lidí navštívilo dvoudenní Slavnosti moravského uzeného a vína, které konaly na hradě Veveří u Brna. Podle pořadatelů je cílem představit kvalitní potraviny z Moravy. Jedná se o největší akci svého druhu ve střední Evropě.

Kvůli počasí účast nepřekonala rekord

Akce se uskutečnila poosmé. Návštěvnost bývá obvykle 4000 až 6000 lidí. Rekordních 6000 lidí přišlo při prvním a loňském ročníku. “V sobotu jsme měli asi o pětinu návštěvníků méně než běžně kvůli počasí,” uvedl Pichler. Chvílemi padal mírný déšť a sníh, takže v areálu zámku bylo místy bláto. “Dnes už nám kolem poledne vysvitlo slunce,” poznamenal Pichler.

Slavnosti nabídly dobré jídlo i soutěže a program pro děti

Soutěž o krále uzenářů vyhrálo počtvrté uzenářství Ráček. Kromě toho se soutěžilo o krále amatérských uzenářů, v pojídání špekáčků nebo v pojídání kilogramu prasečích rypáčků.

Slavnosti moravského uzeného a vína nabídly 50 stánků, ve kterých lidé mohli zkusit asi 60 druhů uzeného masa a kolem 130 druhů vína. K dostání byly ale i sýry, placky, domácí chléb a další pokrmy. Součástí byl program pro děti, které měly v místě kuchařskou školu, divadlo a také mohly zavítat do stánku Vida! science centra.

Podle Pichlera je cílem slavností představit potraviny spojené s Moravou. “Chceme také ukázat malé lokální farmáře a uzenáře,” dodal Pichler.

Zdroj: ČTK, foto: Slavnosti moravského uzeného a vína

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*