V olomoucké zoo se úspěšně rozrůstají lemuří rodiny

Lemur běločelý, vari černobílý a do třetice lemurů i lemur kata. Ve všech těchto rodinách není o mláďata nouze. Poslední přírůstek hlásí právě jmenovaní lemuři kata. Ti jsou k vidění hned u vstupu do zoo a od pátku 30. 6. jich je o jednoho více. Návštěvníky tak vítají s příznačnou otevřenou náručí a nově i pohledem na svého dalšího potomka. Přibližně o měsíc dříve přivedl na svět dvojčata pár lemurů běločelých.

Lemur kata

Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990-1993. Na svou slávu si však museli počkat až do roku 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se zde narodilo celkem 39 mláďat. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po 2 týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí cca 5 měsíců.

Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde je významným zahradníkem, neboť roznáší semena rostlin, a tím přispívá k obnově flory na Madagaskaru. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů ale doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě.

Žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, dorozumívá se ním s ostatními jedinci při pohybu ve vysoké trávě a většina z nich, ačkoliv ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy.

Lemur běločelý

“Po narození dne 27. 5. 2023 a nutném umístění v samostatné ubikaci se jim nyní již daří výborně a můžeme se o radost z nich podělit s návštěvníky. Jedná se o dvojčata – sameček a samička,” sděluje zooložka Ing. Jitka Vokurková. 

Také lemuři běločelí obývají výhradně ostrov Madagaskar. Jejich populace v přírodě stále klesá. Za poslední tři generace (24 let) klesla o 30 %. V pralesích severovýchodního Madagaskaru byla pro jejich ochranu před lovem zřízena rezervace Betampona, vysazeni byli i na ostrůvek Nosy Mangabe. Jedná se o druh, který je nejvíce ohrožený odlesňováním a také lovem pro maso, neboť se nachází v oblasti, kde lidé trpí nedostatkem živočišné bílkoviny. Aby se podařilo druh zachránit, jsou zřizovány speciální rezervace.

Přečtěte si  Příjezdová cesta do Blanska ozdobena obrysy městských dominant: Zámek, kostely a další památky

Samice bývají hnědé, případně hnědošedé, zato samci se pyšní bílým zbarvením hlavy. Žijí ve skupinách složených z rodičů a mláďat různého věku. Na péči o narozené potomky se podílí celá rodina. Porody mláďat jsou naplánovány tak, aby se v době jejich narození nacházelo dostatek kvalitní potravy, matky nestrádaly a měly dostatek mléka. 

Autor: red Zdroj a foto: Zoo Olomouc

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*