Ve Zlíně se vyvíjejí ekologicky šetrné misky z plastu

plastové misky ekologie Univerzita Tomáše Bati Zlín
Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjejí plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu.

Potravinové misky z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby, a nebudou tak zatěžovat životní prostředí. Takový výzkum právě probíhá na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Vývoj vědci dle svých slov dokončí do konce tohoto roku. Na trhu by se měly misky objevit do dvou let.

Misky udrží tvar i po zahřátí

Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu – plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy.

„Na vývoji těchto obalů spolupracujeme se společností Blatinie, a.s., která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje právě do vývoje ekologických šetrných obalů,“ uvedl Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a zároveň ředitel Centra polymerních systémů a hlavní řešitel projektu.

K výrobě se používá dostupná a ekologická surovina

K výrobě misek používají vědci polymléčnou kyselinu, jinak také polylaktid. Ta se vyrábí převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry. Tedy například z kukuřice nebo cukrové třtiny.

„Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se  z  odpadních  zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré  normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů,“ vysvětluje Petra Válková, vědkyně z Centra polymerních systémů, která na projektu pracuje.

Misky se za krátkou dobu rozloží

Takto vyrobená biomiska se pak rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců – jejich doba rozkladu je totiž v porovnání s polymery na bázi ropy daleko kratší.  Finálním produktem jejich rozkladu je oxid uhličitý a voda. Nebudou tak zatěžovat životní prostředí.

V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se misky mohly objevit do dvou let.

Zdroj a foto: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*