Ve zlínské zoo se vylíhl rekordní počet mláďat želvy ostrouhaté

Chovatelé ve zlínské zoo mají oprávněný důvod k radosti. Ze čtyřiadvaceti vajec želv ostruhatých, o které pečovali v inkubátorech, se již vylíhlo 20 želviček. I zbývající 4 vejce jsou oplozena, počet malých želv se tak brzy navýší. Zlínská zoo chová tyto největší africké suchozemské želvy od roku 2017, první mláďata se zde vylíhla v roce 2019. Letošní počet vylíhnutých mláďat je rekordní, díky zlepšeným chovatelským podmínkám byla všechna snesená vejce želv oplozena.  

Želvy ostruhaté, 2 samice a 1 samce, návštěvníci uvidí v nedávno otevřené expozici damanů a želv v africké oblasti. Všech dvacet čtyři vajec samice snesly přímo v expozici. „Pro želvy jsme zde připravili kladiště se šedesáticentimetrovou vrstvou písku, kterou doplnily dvě výkonné UV lampy. Díky těmto zářičům jsme v expozici zajistili teplotu vyšší než 30 stupňů, pod zdroji tepla se želvy mohou nahřát až na téměř 45 stupňů. A především tato skutečnost zajistila, že poprvé v historii chovu byla všechna snesená vejce oplozena,“ přiblížil zoolog Václav Štraub. Chovatelé vejce podobná menšímu kulatému míčku ihned po snesení odebrali a umístili do líhně. „Dokážeme zde vytvořit optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicemi,“ upřesnil Václav Štraub.

Díky optimálním podmínkám se želvy začaly líhnout dříve než je obvyklé

Ačkoliv udávaná doba inkubace u želv ostruhatých trvá 90 až 120, ve zlínské zoo se malé želvy začaly líhnout již po 80 dnech. Čerstvě vylíhnuté mládě váží 40 g, je samostatné a nepotřebuje péči rodičů. Malé želvy chovatelé následně přemístí do terária s teplotou kolem 30 stupňů a s vysokou vlhkostí vzduchu. „Mláďata jsou vitální a dobře prospívají. Po vstřebání žloutkového váčku jim podáváme hlavně seno, listy salátů a najemno nakrájenou syrovou mrkev,“ doplnil zoolog Štraub.

Zlínská zoo v současné době chová 5 druhů suchozemských želv. Asii zastupují želvy mohutné a podlouhlé, Afriku želvy ostruhaté a pardálí, Jižní Ameriku želvy pralesní.  

Domovinou želv ostruhatých jsou suché savany a polopouště jižního okraje Sahary, od Senegalu až po Etiopii. I tento druh je však nyní vzácný a ohrožený vyhynutím. Tyto velké teplomilné želvy mají na každé straně u ocasu dva až tři silné výrůstky, které připomínají ostruhy. Odtud pochází jejich české druhové jméno. Hmotnost samců se v dospělosti pohybuje kolem 90 kg, délka krunýře bývá 80 cm. Samci mohou být o třetinu větší než samice. Jsou to dlouhověká zvířata, dožívají se 50 až 70 let.

Přečtěte si  Ostravská zoo láme rekordy: Návštěvnost překročila hranici 100 000 již v dubnu

Autor: red Zdroj a foto: Zoo Zlín

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*