Vědci z Brna vyvíjí jedlé obaly, pomohou snížit množství odpadu

Ilustrační foto

Vědci z Mendelovy univerzity se zaměřili na obaly, které se dají sníst společně s potravinou. Vyvíjí jedlé balení na bázi bílkovin, které se podobá pružné kuchyňské fólii. Variant ale existuje vícero.

Obaly mohou být i ve spreji nebo tekuté, do kterých se potraviny namáčejí. Hlavní výhodou jedlých balení je podle vědců jejich snadná výroba i možnost snížit množství vyprodukovaného odpadu. A to nejen plastového.

„Jedlé obaly představují jednu z cest, jak redukovat velké množství syntetických plastových obalů, které se v přírodě rozkládají až desítky let. Snížit se ale s jejich pomocí dá vyprodukovaný odpad celkově. Na výrobu jedlých obalů totiž dokážeme použít také odpadní suroviny jiných technologií,” říká výzkumnice Soňa Hermanová z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity. Obalové materiály na čistě přírodní bázi navíc podle ní nepřispívají k tvorbě mikroplastů, které představují jako cizorodé částice do budoucna velkou neznámou pro všechny organismy.

Studentka Barbora Smetanová se v brněnské laboratoři věnuje vývoji jedlých obalů na bázi bílkovin.

Obal jako zákusek po jídle

Mladá studentka Barbora Smetanová se aktuálně v laboratoři věnuje vývoji jedlých obalů na bázi bílkovin, které mají charakter pružné kuchyňské fólie. „Výroba směsi je jednoduchá a nenáročná na suroviny. Vyrobené fólie sice nejsou zcela bezbarvé a čiré, ale jejich průhlednost je dostatečná, aby bylo možné si potravinu důkladně prohlédnout. Navíc jsou obaly bez zápachu, a tak neovlivňují aroma samotné potraviny,” vysvětluje Smetanová. K přípravě obalu využívá studentka mléčný protein, který vyhodnocuje pomocí tandemové UV-vis a infračervené spektroskopie a za využití speciálního biologického mikroskopu.

V dalším kroku plánují vědci do jedlých fólií zakomponovat také aktivní složky, které by měly vylepšit výživovou hodnotu i funkčnost samotného obalu. „Samozřejmě je nutné docílit přijatelných mechanických vlastností, které jsou nezbytným předpokladem při průmyslovém strojním balení potravin do fólie,“ dodávají výzkumnice.

Stejně tak budou odborníci muset vyřešit ještě zvýšení odolnosti obalů vůči vodě, protože současné verze nejsou pro potraviny s vysokým obsahem vody vhodné. Obaly budou vědci testovat v laboratoři docentky Nedomové, která se zabývá studiem texturních vlastností potravinářských výrobků.

Přečtěte si  Hranická propast má nový rekord, nejhlubší zatopenou jeskyni světa měřil speciální robot

O podobný způsob řešení obalové krize se po celém světě pokouší mnoho vědeckých institucí. V současné době se touto problematikou zabývá na tři sta start-upů. Materiálů pro jedlé obaly je vícero. Jako perspektivní se ukazují zejména brambory, mořské řasy, ale i kaseiny, což jsou proteiny obsažené v mléce.

Zdroj: Mendelova univerzita, foto: Pixabay, Mendelova univerzita

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*