Výzkumníci z Mendelovy univerzity vynalezli přístroj, který změří čerstvost piva přímo v terénu

Ilustrační obrázek

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně a Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského vynalezli přístroj, kterým lze objektivně změřit kvalitu piva přímo v terénu. Novinka pomůže pivovarům zkontrolovat čerstvost piva ve skladu, restauraci či v obchodě. Univerzita uvedla informaci v tiskové zprávě.

Vědci zkoumají proces stárnutí piva

“Pivo začíná na rozdíl od vína stárnout poměrně brzy. Zatímco vínu prospívá, že leží několik let, u piva to neplatí. Zajímá nás, jaké pochody se v pivu odehrávají a jak můžeme stárnutí zpomalit. Především při vývozu do zahraničí výrobci hledají různé způsoby stabilizace, aby se pivo nezkazilo a nezakalilo,” uvedla Jana Olšovská z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Pochod senzorického stárnutí piva podle ní prozatím výrobci zastavit neumí.

Změřit lze všechna piva kromě tmavých

Nová metoda měří právě stupeň takovéhoto senzorického poškození piva a lze ji použít pro všechny typy svrchně i spodně kvašených piv včetně nízkoalkoholických a nealkoholických piv. U piv tmavých ji použít nelze. Výhodou je i to, že zařízení se vejde do ruky. Unikátní metoda je v České republice chráněna patentem.

Přístroj se vejde do ruky, nahradí laboratorní analýzu

“Poskytuje výsledky srovnatelné s odbornými analýzami v laboratoři. Samotné měření se odehrává v malé krabičce, takzvaném black boxu. Přístroj obsahuje software z dílny naší univerzity, pomocí kterého je detekován vybraný marker, jehož koncentrace odpovídá hodnocení staré chuti piva,” uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerkal.

Zdroj: ČTK, foto: Mendlova univerzita, pixabay.com

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*