Zoo Zlín se raduje z dalšího chovatelského úspěchu. Do stáda klokanů rudokrkých přibylo deset mláďat. Malí klokani se narodili na začátku letošního roku, nyní už postupně opouštějí bezpečí matčina vaku. Počet mláďat zdaleka nemusí být konečný.
Zoo se raduje z klokaního přírůstku
“Máme radost z dalšího chovatelského úspěchu. Skupina 19 klokanů rudokrkých se významně rozrostla, v současné době zde uvidíte 10 mláďat. Devět má typické tmavohnědé zbarvení, 1 mládě je sněhobílé”, uvedla zlínská zoologická zahrada na své webu. Klokaními albíny je přitom zlínská zoo mezi návštěvníky proslulá.
Malí klokani se narodili na začátku letošního roku, nyní už postupně opouštějí bezpečí matčina vaku. Počet 10 mláďat však zdaleka nemusí být konečný. Některá mláďata jsou stále velmi malá a zůstávají schovaná v mámině vaku.
Ve Zlíně se klokanům daří
Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých zlínská zoo získala v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005, k velkému překvapení zlínských chovatelů se narodili i albíni. Od tohoto roku se ve Zlíně narodilo 213 klokanů, včetně těch letošních, 20 z nich byli albíni. Stejně jako předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.
Klokany rudokrké mohou návštěvníci vidět z bezprostřední blízkosti v průchozí australské expozici. Zlínská zoo je jedinou zoo v celé republice, ve které lze zavítat přímo mezi klokany.
Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie. Březost u klokanů trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 cm. Jeho vlastní vývoj probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu 6 měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do stáří 18 měsíců.
Zdroj a foto: Zoo Zlín



Buďte první kdo přidá komentář