
Dnešní kvíz bude obzvláště “vypečený”. Znalosti jazyka mluveného na Moravě, tradic a památek jsme již v kvízech zkoušeli mnohokrát, ale co tradiční moravská kuchyně? Znáte typické moravské pokrmy? Věřte, že se nám při tvorbě kvízu sbíhaly sliny. No schválně, jak obstojíte s vašimi znalostmi?
Mezi úplnou klasiku patří moravský vrabec. Co tvoří jeho základ?

Maso se nakrájí na kousky, ochutí se, osmaží se na cibuli a sádle, posléze se peče. Výpek se zapráší moukou a povaří. Podává se knedlíkem, jako příloha dušené zelí nebo špenát. Moravský vrabec je typický zejména pro Slovácko, ale v menu ho určitě najdete i jinde.
Slovensku vládnou brynzové halušky. Jak se nazývá obdobný pokrm se zelím?

Strapačky jsou typické hlavně pro východ Moravy, ale rozšířené jsou po celé zemi.
Víte, co to jsou lokše?

Lokše jsou druh bramborových placek. Na Moravě se tradičně připravují především sladké lokše potřené povidly a posypané mákem a cukrem (podobné palačinkám). Slaná varianta se zelím či mletým masem převažuje na moravsko-slovenském pomezí.
Jiným typem bramborové placky jsou stryky. Víte, s kterou oblastí jsou tradičně spojeny?

Stryky se považovaly za jídlo chudých. Jednoduché bramborové placky se původně sušily na kamnech bez použití tuku. Dnes se často vylepšují moukou a vejcem.
Víte, co je to horácké mládě?

Oblíbený sladký koláč existuje ve dvou podobných variantách – horácké a podhorácké mládě. Podhorácké mládě je s makovou nádivkou
Co najdete v tradiční valašské kyselici?

Valašská kyselica ještě často obsahuje houby a sušené švestky. Mňam!
Kdo by neznal valašský frgál. Víte, jaká náplň je nejtradičnější?

Označení "frgál" pro tyto výborné koláče je mírně zavádějící. Toto slovo totiž původně označovalo nepovedený koláč. Ve starších dobách se tomuto pečivu říkalo pecák či lopaťák. Původně se dělaly hlavně takzvané hruščáky, tedy koláče s náplní ze sušených hrušek.
Oblíbenou pochutinou na Hané jsou tvarůžky. Existuje dokonce polévka, která je z nich připravovaná? Jak se nazývá?

Co v sobě ukrývá brněnský řízek?

Brněnský řízek je specialitou, nad kterou někteří ohrnou nos, pro jiné je to ta nejlepší věc na světě.
Na Moravě se dokonce jí "uši". Perníková pochutina je spjatá s jedním městem na severovýchodě Moravy...

Štramberské uši neboli "uši tatrských" vznikly podle legendy v době vpádu Mongolů (Tatarů) na Moravu.
Autor: pjk Foto: archiv
Vážená redakce v Kvízu Jak znáte tradiční moravské pokrmy?má autor velkou chybu neboť lokše nejsou branborové placky ale nudle do polevky.
Máte pravdu i nemáte,na Moravě se takto opravdu říká bramborovým plackám,dlouhé nudle do polévky jsou to na Slovácku.
Nudle do polévky jsou špecle, lokše jsou placky z bramborového těsta, ale né bramboráky. Do polevky bych si to asi nedával. Ale asi nemá cenu se tu přít, třeba jsou lokše u vás fakt nudle:D
U nás só lokše nudle s makem nebo prézlama, holt my Moraváci sme co dědina,to jiné význam 😉
Na Slovensku jsou lokše zpravidla bramborové placky – nikdo by si neměl nechat ujít pečenou husu ze Slovenského Grobu s lokšami.
http://grobskelokse.eu/
Na Slovácku jde skutečně o dlouhé nudle do polévky.
—
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=lok%C5%A1a
https://sk.wikipedia.org/wiki/Lok%C5%A1a
https://dobruchut.aktuality.sk/recept/19320/lokse/
https://svetevity.sk/recepty-a-tipy/1803396-najlepsie-domace-lokse-podla-nasich-babiciek-krok-za-krokom
Naše slovácké “lokše” jsou na SLovensku “rezance”.
Vůbec slovenština je záludná – slovenský “kel” je česká “kapusta”
a slovenská “kapusta” je české “zelí”.
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=kel
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=kapusta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapusta
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zel%C3%AD
Je to ještě složitější. Slovo kél (= dneska česky kapusta) používala moja brněnská babička, na Moravě se říká “di do kélu”…
Naproti tomu na Slovensku se zelí sice říká kapusta, ale na Záhorí zelí říkají zelé.
Ano. Záhoráci jsou Moravským Slovákům velmi blízcí.
Dodnes rád vzpomínám na seriály Slovácko sa nesúdí
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slov%C3%A1cko_sa_nes%C3%BAd%C3%AD_(seri%C3%A1l)
a
Sváko Ragan z Brezovej
https://www.databazeknih.cz/knihy/svako-ragan-z-brezovej-123900
http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/1924-brezova-pod-bradlom-svako-ragan-mal-realnu-predlohu
—
Také dodnes vychází časopis Malovaný kraj, dříve „Vlastivědný časopis Slovácka a Záhorí“. Rozdělením Československa dvacetiletá spolupráce zanikla a Malovaný kraj od roku 1993 vychází s podtitulem „Národopisný a vlastivědný časopis Slovácka“.
https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2014/48-2014/547b2101d547d
https://www.malovanykraj.cz/