Lidé stále častěji místo ve velkých řetězcích nakupují farmářské produkty přímo od místních zemědělců

Ilustrační snímek

Aby dostali na lokální ovoce a zelenině a získali tak zdravé produkty od prověřených místních zemědělců, vznikají vedle již osvědčených bedýnkových obchodů i takzvané skupiny komunitou podporovaného zemědělství. Oba koncepty kromě produktů rostlinné výroby nabízejí i mléčné výrobky a maso, které míří od zemědělce přímo k zákazníkovi.

Členové skupin komunitou podporovaného zemědělství dostávají každý týden příděl sezonních potravin, zájemci o zeleninu či ovoce z bedýnkových e-shopů si mohou suroviny vybírat podle potřeby. Nákup si pak vyzvednou v některém z výdejních míst nebo jim ho servis doveze až domů. Například v Brně fungují Bedýnky Brno, Badeko nebo Farmbox.

Každým rokem přibývá zájemců o lokální čerstvé výpěstky neošetřené chemií. O zeleninu je velký zájem, ovšem není dostatek farmářů k jejímu pěstování. Vzrůstá sice počet obchodů se zdravou výživou, ale zeleninu nabízí málokterý, protože je problém s jejím prodejem. Bez chemického ošetření se rychleji zkazí. Z těchto důvodů mají bedýnkové systémy stále dostatek zájemců,” řekla majitelka a provozovatelka Bedýnek Brno Jana Mejzlíková. Dodala, že poslední dva roky mají naplněný stav zájemců, věnují se totiž především stálým zákazníkům, kteří pravidelným nákupem podporují práci farmářů.

Roste zájem o bio produkty

Vybrat si zákazníci mohou buď z předpřipravených bedýnek, v nichž je mix sezonní zeleniny, nebo zvolí výběr vlastních surovin. Podle Borise Hanáka z Badeka polovina lidí kupuje nachystané bedýnky, druhá polovina preferuje vlastní složení objednávky. “Nejčastěji lidé nakupují bio zeleninu, ovoce, ale i bio mléčné a masné výrobky,” řekl Hanák.

Potraviny v bio kvalitě jsou velmi často vyhledávané i podle provozovatelky Farmboxu Ireny Šnekové. “V poslední době je velký zájem o kvalitní maso s jasným původem, nejvíce se prodávají mléčné výrobky a i u nich lidé vyhledávají hodně kvalitu bio,” řekla Šneková.

Agrární komora České republiky v tiskové zprávě uvedla, že spotřeba biopotravin v České republice v roce 2017 dosáhla 3,33 miliardy korun a meziročně vzrostla o 30,5 procenta.

Vznikají malé skupiny napojené na konkrétní farmáře

Členové skupin komunitou podporovaného zemědělství si úrodu předplácejí na celou sezonu dopředu. V Brně odebírají výpěstky z ekofarmy Pospíšilových v Holubí Zhoři například skupiny v kavárně U Tří ocásků, ve zdravé výživě Alfa nebo v Nadaci Partnerství.

Skupiny mají většinou kapacitu kolem 20 lidí, přičemž navyšování míst závisí hlavně na tom, kolik zeleniny se farmářům vejde do auta. Před pár lety, když byl úrodný rok, měly skupiny i 25 členů a jezdilo se do Brna dvakrát týdně, nyní se to vše zvládne jednou v týdnu,” řekla Sylvie Palasová, která se o skupiny stará.

Povinností členů je zaplatit na začátku roku příspěvek a alespoň jednou za sezonu se zapojit do úklidu odběrného místa. “Rádi bychom, aby se členové zapojili také do práce na farmě, třeba jednou za rok na jednodenní brigádu, ale nedaří se nám to zorganizovat,” řekla Palasová.

Autor: red Zdroj: ČTK Foto: twenty20.com

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*