Ostravská Zoo se pyšní novými papoušky. Jejich původním domovem je ostrov Nová Guinea

V jedné z ptačích voliér u pavilonu Papua v ostravské zoologické zahradě mohou návštěvníci pozorovat dva nové papoušky – jednoho zeleného a jednoho červeného. Jeden by si mohl myslet, že je jedná hned o dva nové druhy. Ale není tomu tak. Oba jedinci jsou příslušníci jednoho druhu – eklektuse papuánského – vyznačujícího se výrazným pohlavním dimorfismem.

U většiny druhů papoušků je samec od samice téměř k nerozeznání. U papouška rodu eklektus to ale neplatí. Samec se od samice výrazně liší ve zbarvení peří. Zatímco samec eklektuse má smaragdově zelené peří, oranžovou duhovku a zobák korálové barvy se žlutou špičkou, samice má peří zbarvené červeně až nafialověle, žlutou duhovku a černý zobák. Až do začátku 20. století tak byli tito středně velcí papoušci obývající ostrovy jihovýchodní Asie skutečně považováni za dva samostatné druhy. Také původní pojmenování papouška – eklektus různobarvý (Eclectus roratus) – odráží odlišné zbarvení samce a samice.

Rozptýlení jednotlivých populací eklektuse různobarvého po mnoha vzdálených ostrovech jihovýchodní Asie a jejich dlouhodobá izolace vedla k vývoji několika poddruhů, které byly nakonec popsány jako samostatné druhyJeden z nich – eklektus papuánský – je nově k vidění i v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava v jedné z voliér nedaleko pavilonu Papua. Zoo získala na konci loňského roku mladý pár – samici ze Zoo Chemnitz, samce od soukromého chovatele. Že se jedná o mladé jedince, je patrné z jejich opeření, které není ještě zcela vyvinuto jako u dospělých ptáků.

Z důvodu chladného počasí se papoušci návštěvníkům dosud neukázali

Přestože jsou v zoo již nějakou dobu, návštěvníci je zatím neměli možnost vidět. Vzhledem k tomu, že se jedná o teplomilný druh, trávili papoušci chladné období převážně v teple vnitřní ubikace. S příchodem teplejšího počasí už se ale jejich pobyt ve venkovní voliéře, kterou obývají společně s ledňáky modrokřídlými, prodlužuje.

Eklektus papuánský (Eclectus polychloros) obývá pralesy, lesnaté savany a mangrovy na Novou Guinei a okolních ostrovech. Dosahuje délky okolo 35 až 40 cm a váhy 400–600 g. Živí se převážně ovocem, ale také semeny, listy a květy. Žije v párech. Hnízdí v dutinách vysokých stromů. Mláďata se líhnou po čtyřech týdnech inkubace a osamostatňují se ve věku tří měsíců. Při jejich výchově mláďat pomáhají mláďata z předchozích snůšek. Dožívají se až 30 let. V Červeném seznamu IUCN je veden jako málo dotčený druh (Least Concern), ale populace má klesající tendenci. Pokles je zapříčiněn rozsáhlým odlesňováním a odchytem pro obchod s volně žijícími zvířaty.

Autor: red Zdroj a foto: Zoologická zahrada a botanický park Ostrava

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*