Na místně někdejšího městského pivovaru otevřela restaurace Pivovarského domu Poupě. Po devítiměsíčním odkladu se roztočily pípy největší hospody v centru Brna, která zatím funguje formou částečné samoobsluhy.
Zprovozněný prostor na Dominikánské ulici za normálních okolností pojme až čtyři sta hostů. Podle původního plánu měl pivovarský dům otvírat už loni na podzim, k odkladu došlo kvůli nepříznivému vývoji pandemie.
Během léta nebo podzimu se do 300 let starého objektu vrátí také výroba piva. Podle provozního Lukáše Kvardy se totiž prodlužují práce na potřebných technologiích. Sládek je sice připraven, ale je možné, že první várky se uvaří v Dalešicích, než bude pivovar v Brně hotový.
Zatím jako bistro s Dalešicemi
Otevřená restaurace zatím připomíná velké bistro, které kombinuje samoobsluhu s obsluhou. Hosty u vstupu uvítají pokladní a poskytnou jim kartičky s nabídkou jídel a nápojů. Hosté s tácem si u pultu vyberou jídlo a stůl. Pivo či jiný nápoj si posléze objedná u číšníka. Vše ze svého lístku pak hosté zaplatí při odchodu u pokladny.
Pivovarský dům Poupě zvolil tento systém, aby zvládl obsloužit rozlehlý prostor s menším množstvím personálu. Zatím disponuje řadou kuchařů i vlastním řezníkem a pekařkou. Číšníky bude postupně doplňovat.
V restauraci se zatím točí pivo ze sesterského pivovaru v Dalešicích. Majitelé se do budoucna chtějí vrátit k tradici vaření pivo přímo v pivovarském domě, ve kterém působil mimo jiné i slavný sládek František Ondřej Poupě.
„Chceme začít vařit vlastní svrchně kvašené, které dělával ve stejných místech i Poupě. Nechceme ale nic uspěchat. Doba je pro otevírání nových pivovarů velmi složitá,“ uvedl podle serveru Seznam Zprávy jeden z majitelů Marek Tichý, který se s kolegy zabývá renovací památek. Stojí mimo jiné právě za revitalizací pivovaru v Dalešicích.
Pivovarský dům Poupě sídlí v někdejším Domě stavbařů v centru Brna. Současní majitelé jej koupili před šesti lety v dražbě za 26 milionů korun, budova má za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Součástí domu je také zatím nevyužívaný kulturní sál pro pět set lidí. Na místě sídlil od poloviny 16. století městský pivovar. Slavné období prožil za působení sládka Františka Ondřeje Poupěte, který v něm vařil pivo mezi lety 1798 až 1805. Původní pivovar zanikl v roce 1862.
Autor: pjk, zdroj a foto: Pivovarský dům Poupě
Buďte první kdo přidá komentář