Prodejních míst s kapry letos přibylo. Nejvíce jich je na jižní Moravě

Vánoční kapr
Vánoční kapr

Podle informací Státní veterinární správy se letos kapři prodávají v celé ČR na 2 587 prodejních míst, což je téměř o 200 více než loni. Veterinární správa bude, tak jako každý rok, dohlížet nad prodejci a zaměří se na hygienické podmínky, a také na zacházení s živými rybami a na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni.

Všichni prodejci mají povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit prodej Veterinární správě. Letos se nejvíce stánků s kapry objeví na jižní Moravě – 437 a v Moravskoslezském regionu – 307, kde je o ně stále větší zájem. Naproti tomu třeba v Praze se počet stánků s kapry v posledních letech postupně mírně snižuje.

Problémových prodejců je naprosté minimum

V loňském roce hygienici kontrolovali přibližně tisícovku prodejních míst. Pochybení zjistili jen u třiceti, z toho šlo převážně o administrativní pochybení. Závažnější porušení podmínek hygieny prodeje či dokonce týrání zvířat byly zjištěny v ojedinělých případech.

„Z dlouhodobého hlediska je dnes závažných prohřešků méně než v minulosti. Dle našeho názoru na to má vliv zejména osvěta, ale také důsledný veterinární dozor, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl dnes ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

 „Při kontrolách veterinární inspektoři sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolováno je také dodržování pravidel welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě,“ dodal Semerád.

Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání.

Protesty proti týrání kaprů

V posledních letech jsou stále častější protesty proti týrání kaprů. Aktivisté upozorňují na to, jak se lidé ke kaprům chovají. Prodejci z pohodlnosti vytahují ryby z vody za žábry nebo jim ulamují ploutve, pokud se omylem zachytí v oku síťky. Mezi další problémy patří nedostatečné omráčení kapra před porcováním nebo bezdůvodné odkládání kaprů na suchu. Týráním kaprů je také zvyk nechávat je do usmrcení ve vaně, nebo takzvané “dávání svobody”, které ryba ve většině případů nepřežije.

Přečtěte si  Dynamický vývoj řeky takřka v přímém přenosu: Morava u Litovle změnila svůj tok

V České republice tvoří kapr téměř 90% u nás chovaných ryb. Kapr se často prodává spíše živý než ve zpracovaném stavu, hlavně před Vánoci. Většina obyvatel ČR jí kapra pouze na Štědrý den, pětina jej nejí vůbec.

Autor: red Zdroj: Státní veterinární správa Foto: envato.com

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*