
Od dnešního dne musejí restaurace a další stravovací zařízení zavírat nejpozději v 20:00. Týká se to i výdejních okének. Po celý den je zakázáno konzumovat alkohol na veřejnosti. Vláda přitvrzení odůvodňuje častým porušováním opatření proti šíření koronaviru v tomto odvětví. Některé podniky zvažují, že zpřísněné omezení nedodrží jako výraz občanské neposlušnosti.
Posledních šest dnů platila pro stravovací zařízení zavírací doba 22:00. Nyní to bude o dvě hodiny dříve. Stále platí, že personál může obsluhovat pouze usazené hosty a u jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři lidí. Kapacitu mohou stravovací podniky naplnit nanejvýš na polovinu. Zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru pro veřejnost uzavřena od 14. října do 2. prosince.
Uvolňování či zpřísňování opatření proti šíření koronaviru se řídí protiepidemickým systémem PES. Od minulého čtvrtka platí třetí stupeň z pětiúrovňové škály. Rizikový index se přitom od neděle pohybuje na čtvrtém stupni.
Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného berou opatření na lehkou váhu. Dle jeho informací byly k výdejním okénkům přistavovány vyhřívané stany, okénka fungovala mimo povolené hodiny, byly zjištěny přeplněné bary. Proto se muselo přistoupit ke zpřísnění.
Provozovatelé protestují
Řada provozovatelů stravovacích zařízení zpřísnění kritizuje a považuje je za diskriminační. Podle nich nejsou restaurace z hlediska šíření koronaviru nebezpečnější než supermarkety nebo školy. Další omezení je pro mnoho podniků likvidační. Několik z nich zvažuje, že otevírací dobu do 20:00 nedodrží jako výraz občanské neposlušnosti.
Podle prezidenta tuzemské barmanské asociace Aleše Svojanovského pro valnou část provozovatelů restaurací ani nemá ekonomický smysl podniky otevírat. “Náš obor se středou ocitá morálně i ekonomicky na dně a již zkrátka není možné jej nadále decimovat nedostatečnou podporou v této mimořádné situaci,” citovala Svojanovského veřejnoprávní Česká televize.
Svojanovský v otevřeném dopisu vládě odmítl princip kolektivní viny, k jehož uplatnění dochází kvůli excesům některých provozovatelů. Žádá naopak projednání kompenzací a navrhuje inspiraci u rakouského modelu, jehož autoři jako základ zvolili procenta z obratu daného podniku v minulém roce.
Autor: pjk, foto: PxHere
Buďte první kdo přidá komentář