U Staroviček pěstují levanduli, lidé v ní mohou relaxovat

Levandulová farma - Foto A. Mrkosová

U Staroviček na Břeclavsku prosvítá v létě mezi řepkovými a obilnými lány fialová barva levandule. Sourozenci Stanislav, Lucie a Tereza Bízovi zde mají už šestým rokem na třech hektarech levandulovou farmu Lavandia i s menším turistickým zázemím. Bíza původně založil chráněnou dílnu a levanduli začal pěstovat v roce 2014. Po počáteční výsadbě 40.000 rostlin jich letos roste na poli zhruba 75.000.

Lidé mohou několik set metrů za vsí najít malý kousek francouzské Provence, jak ji znají z fotografií. V mírném kopci jsou řádky dvou druhů fialově kvetoucích rostlin a je zde výhled na Pálavu. “Kdo chce, může si uprostřed pole lehnout na lehátko a relaxovat. Je tam úžasný klid, a jelikož všechno děláme ekologicky a v biokvalitě, vidí na farmě spoustu motýlů, včel a brouků,” řekl Bíza.

Kdo chce vidět levanduli rozkvetlou, má v červnu a v červenci šanci. “Máme balkánskou levanduli z Bulharska, která se používá pro zdravotní účely a sklízí se na přelomu června a července. Druhý druh má vyšší obsah olejů a používá se pro kosmetiku a sklízí se během července,” řekl Bíza.

Turisté mají možnost zajít si ve vsi do prodejny, kde jsou vystavené různé polštářky a sáčky s levandulí, mýdla, ale také káva, nanuky a limonáda. A kdo chce na pole, musí dojít zhruba kilometr po polní cestě. “Autem se tam nesmí, protože tam není kde zaparkovat a polní cesta je prašná. I díky tomu je na poli klid,” řekl Bíza.

Bíza, jenž je sám na vozíku, založil chráněnou dílnu, která zpočátku pouze kompletovala různé výrobky. Až poté se pustil do zemědělství. Nejdříve vyráběl relaxační polštářky. Postupně si ve Starovičkách vyvinuli vlastní limonádu, vyrábějí i sirup. “Také spolupracujeme s některými malými výrobci z regionu, kteří pro nás dělají ovocné nanuky, levandulovou kávu děláme s pražírnou Coffespot a čokolády pro nás dělá paní Herůfková v Čejči. S pěstováním sazenic nám pomáhají lidé ze zahradnické školy v Rajhradě,” popsal oboustranně výhodné spolupráce Bíza. K výrobkům patří také levandulový éterický olej a květinová voda, která zůstává jako druhotný produkt z výroby oleje. “Snažíme se přicházet na trh s tím, co nikdo nedělá,” poznamenal Bíza.

Přečtěte si  Letiště Brno láká více cestujících: v loňském roce odbavilo tři čtvrtě miliónu cestujících

Aby se všechna práce stíhala, stará se dnes o farmu a její výrobu 12 lidí, vše se vyrábí ručně. Nyní Bíza usiluje o nákup dalších okolních pozemků, aby mohl pěstovat více rostlin a také zvládl přesadbu. Také chtěl postavit nové zázemí pro turisty, kterých přijíždí o letních víkendech až několik set, ale rok připravovaný projekt a změnu územního plánu zastupitelé na konci loňského roku neschválili a vše chystá znovu. “Standa je náš vizionář a pořád připravuje něco nového. Asi se nikdy nestane, že bychom si řekli, že to, co máme, už stačí,” řekla jeho sestra Lucie, která se stará o obchod a marketing.

Její situace je ulehčená tím, že s ohledem na množství produkce nepotřebuje farma žádné velkoobchodní vztahy s řetězci a obchody či provozy, které chtějí jejich výrobky prodávat, ozývají se samy. “Záleží nám na tom, kdo naše zboží prodává. Obvykle jsou to zdravé výživy, kavárničky, ale už se ozývají i velké hotely,” řekla Bízová.

Autor: red Zdroj: ČTK Foto: A. Mrkosová

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*