Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel má vlastní pivo. Víme, kde ho můžete ochutnat

Zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel, od jehož narození si v červenci připomeneme 200 let, se dočká vlastního piva. Mendelbier uvařil už potřetí ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně pivovar Moravia. První várka je už stočená a v hospodách bude od pátku 27. května po celou letní sezónu.

Zajímavostí speciálu je přidání netypického žitného sladu. „Ten dodává pivu chlebnatou chuť, která podporuje výbornou pitelnost. Mendel se proslavil křížením hrachů, my jeho vědeckou činnost svým způsobem napodobujeme kombinováním různých druhů sladů,” uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin na Agronomické fakultě MENDELU, který recepturu dozoroval. Mendelova univerzita už několik let vychovává sládky. Ti se na škole naučí vařit pivo díky zkušebnímu pivovaru. Ten ale na pokrytí běžných restaurací kapacitně nestačí.

„Síť našich absolventů je v tomto smyslu poměrně široká. Naši absolventi jsou i v Moravii, proto jsme se domluvili na spolupráci. Zatímco v minulých letech se Mendelbier vařil spíše ojediněle ke slavnostním příležitostem, letos bude k dostání po celé léto. Zajímavostí je, že hned vedle někdejšího klášterního pivovaru na Starém Brně Mendel svoje epochální objevy učinil. To je pro nás inspirací,” uvedl tiskový mluvčí MENDELU a zároveň pivovarský historik Filip Vrána.

Gregor Johann Mendel, Foto: Wikimedia Commons

Mendelbier ocení spíše milovníci horčejšího piva

Sládek Moravie Martin Hrubeš použil slad plzeňský, caramunich a žitný. „Při vaření tohoto ležáku jsme vycházeli z českých chmelů Premiant a Žatecký poloraný červeňák, hořkost u Mendelbieru dosahuje třiceti jednotek na stupnici IBU, což je vyvážené a spíše hořčejší pivo,” říká vrchní sládek pivovaru Moravia a Lucky Bastard Martin Hrubeš. „Jsme rádi, že chlebnatá chuť a správně zvolená hořkost z osvědčených českých chmelů se u našich zákazníků ujala,” dodal Hrubeš.

Mendelbier je stočený do sudů i lahví, na jejichž etiketách je vyobrazen Mendel i s luskem hrášku, v prodeji bude od pátku 27. května.

Seznam restaurací s Mendelbierem: Skull caffé, Zelená Kočka Pivarium na Dvořákové, Zelená Kočka pivovarská restaurace, obě Pivní Burzy, Kinokavárna na náměstí SNP, Moravia pivovarská restaurace na Kytnerově ulici. Mimo Brno pak: Hradec Králové – Na růžku nebo Božský Burger ve Velké Bíteši.

Přečtěte si  VIDEO: Stavba VMO Žabovřeská pokračuje podle plánu, ukazují záběry z dronu

Autor: red Zdroj a foto: Mendelova univerzita v Brně

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*