
První letošní várku zeleného piva, které doplní oslavy Zeleného čtvrtku před Velikonocemi, začali vařit v brněnském pivovaru Starobrno. Celkem ho do 9. dubna, na který letos Zelený čtvrtek připadá, uvaří 5000 hektolitrů.
Zelené pivo už je tradice
Třináctistupňový speciál, jehož chuť a barvu dolaďují výluhem z bylin a barevným likérem, letos připravují už popatnácté. “Hlavní je pohlídat kvalitu vstupních surovin. Samozřejmě pivo je živý organismus a musíme reagovat na změny a výkyvy, ale myslím, že během let se receptura postupně vyladila a je víceméně stálá,” konstatoval sládek pivovaru Svatopluk Vrzala.
Tajný recept zná jen pár lidí
Recept na třináctistupňový speciál znají jen čtyři lidé. Vaří se ze speciálního světlého ječného sladu, žateckého chmele poloraný červeňák a v přesně daný okamžik se do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh. Pivovar prozrazuje pouze to, že jeho součástí je kopřiva a na jednu 500litrovou várku je zapotřebí asi pět litrů.
“Přesné dávkování koncentrovaného výluhu je výrobním tajemstvím. Musí se hlídat čas kontaktu bylin s vroucí vodou, abychom dosáhli patřičné kvality a koncentrace,” uvedl manažer kvality společnosti Heineken Jiří Brňovják.
Po uvaření pivo osm dnů kvasí a několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia. Po filtrování se do něj přidává ještě likér kvůli barvě.
Zdroj: ČTK, foto: Facebook Zelené pivo
Buďte první kdo přidá komentář