OBRAZEM: Zlínská zoo se raduje z malých klokanů, mezi mláďaty je další albín

Zlínská zoo je proslulá klokaními albíny, mezi jedenácti mláďaty se objevil další kus.

Zlínská zoologická zahrada se může pochlubit dalším chovatelským úspěchem. Skupina klokanů rudokrkých se rozrostla o jedenáct mláďat. Deset má typické tmavohnědé zbarvení, jedno mládě je sněhobílé. Právě klokaními albíny je zlínská zoo mezi návštěvníky proslulá.

Malí klokani se narodili na začátku letošního roku, nyní už postupně opouštějí bezpečí matčina vaku. Počet jedenácti mláďat však zdaleka nemusí být konečný. Některá mláďata jsou stále velmi malá a zůstávají schovaná ve vaku. “Příroda navíc kouzlila, takže naše bílé samičky mají hnědá mláďata a jedna hnědá má albínka,” doplnila mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková.

Klokany rudokrké mohou návštěvníci z bezprostřední blízkosti obdivovat v průchozí australské expozici. Společnost jim tu dělají emu hnědý a husice kuří.

„Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých jsme získali v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás narodilo přes dvě stě klokanů, z toho bylo už jednadvacet albínů,“ přiblížil chov klokanů zoolog Václav Štraub.

Stejně jako ta předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.

Klokani vyhledávají bezpečí vaku i po odrostení

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. Je velmi otužilý, díky husté srsti na celém těle i ocase bez problémů snáší i nízké teploty. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie. Klokani žijí většinou v  malých rodinných skupinkách, které však nemají žádného vůdce. Potravu tvoří výlučně traviny a byliny. Ve zlínské zoo si v současné době nejvíce pochutnávají na větvičkách ovocných stromů, vrb nebo habru.

„Březost u klokanů trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 cm a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti,“ uvedl zoolog Václav Štraub. Samotný vývoj mláděte tak probíhá až v matčině vaku, kam se co nejrychleji po narození vyšplhá po matčině srsti. Ve vaku zůstane po dobu 6 měsíců, zhruba od čtvrtého měsíce vyráží na první výpravy do okolí. Několik měsíců po narození začíná malý klokan žrát trávu a listí, mateřské mléko však saje až do stáří 18 měsíců.

Přečtěte si  Přerostlé trávníky v Olomouci? Může za to externí firma, vysvětluje primátor

I když jsou mláďata po deseti měsících již samostatná, často využívají vak jako spolehlivý úkryt před nebezpečím. Do otevřené kapsy skáčou vždy po hlavě, uvnitř provedou kotoul a v konečné pozici jim hlava vykukuje ven. Samice má kolem vaku speciální kruhový sval, který dokáže pevně stáhnout. Mládě tak ani rychlých skocích nevypadne.

Zdroj a foto: Zoo Zlín

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*