Zoo vrací sýčky do volné přírody. Minivysílačky pomohou s jejich sledováním

Miniaturní vysílačky pomohou se sledováním dvou vypuštěných sýčků ze zlínské zoo.

Zlínská zoo dlouhodobě pomáhá s posílením volně žijící populace sýčka obecného. Drobná sova patří mezi nejohroženější druhy ptáků u nás. Na začátku září pracovníci zoo vypustili do volné přírody dva sýčky, které sledují pomocí miniaturních vysílaček.

Vypuštění sýčci pomou s výzkumem populace

Pro vypuštění dvou sýčků ze zlínské zoo byla zvolena lokalita v místě pastvin hřebčína Napajedla-Pěnné, a to mezi slepými rameny řeky Moravy Pahrbkem a Německé. Před vypuštěním ptáci strávili tři týdny ve voliéře umístěné přímo na pastvinách. Mohli si tak prohlédnout nejbližší okolí a seznámit se s ním.

„Před samotným vypuštěním jsme oba dva sýčky vybavili drobnými vysílačkami. Podobají se malým batůžkům, ptáci je mají na zádech. Můžeme tak pravidelně sledovat jejich pohyb v dané lokalitě. Dostali také ornitologické kroužky,“ popsal vypuštění hlavní zoolog Kamil Čihák. Údaje z monitoringu navíc poslouží pro zpracování diplomové práce zaměřené na populaci sýčků ve zmíněné lokalitě a jejím blízkém okolí.

Zoo pomáhá sýčkům dlouhodobě

První reintrodukci sýčků zlínská zoo zrealizovala v roce 2013. „Proběhla na stejném území jako ta letošní, do volné přírody jsme tehdy vypustili 5 jedinců odchovaných v naší zoo. Další následovala o tři roky později, kdy jsme ve zmiňované lokalitě vypustili čtyři ptáky,“ upřesnil Čihák. V místě vypouštění bylo také nainstalováno několik hnízdních budek, které jsou chráněné proti vniknutí predátorů, především kun.

Sýček obecný se řadí mezi nejohroženější druhy ptáků na území České republiky. Ještě na začátku minulého století byl naší nejběžnější sovou. Během posledních let došlo k obrovskému poklesu, jen v letech 1985-2003 počet sýčků poklesl o téměř 60 %. Obdobná je situace i v okolních středoevropských státech. Hlavním důvodem jsou především velké změny v kulturní krajině. Sýčkovi vyhovuje pestrá skladba krajiny s pastvinami, kosenými loukami a menšími políčky, která umožňuje lov drobné kořisti. Takových ploch však razantně ubývá. Další problém představují predátoři, především kočky a kuny, a nedostatek vhodných míst pro hnízdění.

Zdroj a foto: Zoo Zlín

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*