Chov skotu versus klimatická změna. Experti na Mendelově univerzitě tyto mýty vyvrátili

Producenti živočišných potravin, zejména chovatelé skotu, jsou poslední dobou neoprávněně označování za jednoho z největších viníků klimatické změny. Evropa hledá řešení ve snížení spotřeby masa a omezení počtu zvířat, což vyvolává nespokojenost v několika zemích. Na Mendelově univerzitě se konal seminář “Krávy a emise – mýty a fakta”, kde profesor Frank Mitloehner z University of California a Dr. Steve Winnington zdůraznili, že chov skotu nemá tak velký vliv na životní prostředí, jak se tvrdí.

Seminář na Mendelově univerzitě “Krávy a emise – mýty a fakta” se zaměřil na vliv chovu skotu na životní prostředí, diskutujíc o ekologicky udržitelnějších chovech. Hlavními řečníky byli profesor Frank Mitloehner z University of California, který hovořil o produkci skleníkových plynů a methanu kravami, a Dr. Steve Winnington, který se zaměřil na roli genetiky. Diskuse poukázala na rychlejší rozklad methanu ve srovnání s CO2 z fosilních paliv a zdůraznila význam genetiky ve snižování ekologické stopy chovu skotu.

Profesor Frank Mitloehner z University of California argumentuje, že současné metodiky hodnocení vlivu chovu skotu na klimatickou změnu jsou zastaralé a přehnané. Zdůrazňuje, že methan produkovaný skotem se v atmosféře rozkládá rychleji než CO2 z fosilních paliv a je opětovně využíván v přírodě. Upozorňuje na větší problémy spojené s využíváním fosilních paliv a plýtváním potravinami ve srovnání se skotářstvím, vyzývá k omezení spotřeby fosilních paliv a snížení plýtvání jídlem.

Genetika jako klíč k efektivnějšímu chovu skotu

Seminář zdůraznil rostoucí spotřebu masa v kontextu nárůstu světové populace a potřebu výrazně zvýšit produkci potravin v příštích dekádách. Diskutovalo se o významu genetiky a šlechtění v chovu skotu, jak může přispět k efektivnějšímu využívání zdrojů, snižování spotřeby vody a paliv a také k nižší produkci methanu. Genetika a zlepšení managementu stáda tak nabízí řešení pro snižování emisí skleníkových plynů.

V USA bylo dosaženo 19,2% snížení uhlíkové stopy na výrobu 1 galonu mléka během deseti let, díky zlepšení užitkovosti zvířat. Rozvoj genetiky a výzkum v oblasti snižování methanu skrze doplňky krmiva a speciální bolusy naznačují pokrok v řízení emisí v chovech skotu.

Pokračuje vylepšování systémů pro nakládání s exkrementy a jejich využití, čímž se omezuje uvolňování skleníkových plynů. Bylo ukázáno, jak v Kalifornii získávají plyny z kejdy a využívají je jako obnovitelné palivo.

Seminář pořádala Českomoravská společnost chovatelů, a.s., společně s inseminačními firmami MTS a World Wide Sires, chovatelskými svazy skotu, Českou zemědělskou univerzitou v Praze a Mendelovou univerzitou v Brně.

Autor: red Zdroj a foto: Mendelova univerzita v Brně

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*