Extrémní léto pomohlo kvalitě vína. Bude ho ale méně, říkají moravští vinaři

Vinobraní na moravských vinohradech je v plném proudu. Podle prvních odhadů bude sklizeň proti loňskému roku až o 20 % menší. Pokud však vinaři dokáží zbývající hrozny ochránit před deštěm a sklidí je včas, mohla by být kvalita letošního vína nadprůměrná. Zjištění vyplynula z bleskového dotazování mezi členy Vinařské unie ČR.

Extrémní léto pomohlo kvalitě vína, bude ho ale méně

„Letošní vinařský rok se prozatím vyvíjí standardně. Vinaři začali se sběrem raných odrůd na přelomu srpna a září, tedy tak, jak bývá obvyklé. Neopakuje se tedy extrém z loňské velmi časné sklizně,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie a dodává: „Pro většinu vinařů potrvá vinobraní včetně pozdních odrůd do posledního říjnového týdne, v některých vinařstvích ještě do začátku listopadu.“

Díky extrémně horkému červnu a střídání teplot v srpnu měly hrozny ideální podmínky pro růst a pozvolné zrání. Větší škody nezpůsobily ani deště na přelomu srpna a září. Hrozny jsou proto ve velmi dobré kondici, je jich ale méně než vloni. „První sklizené vinice ukazují, že je stejná nebo mírně menší úroda, než byly odhady z letních měsíců. Bude to přibližně o 20 a někde i o 25 % méně než v minulém roce. Přesnější čísla ale budou až po sklizení prvních celých tratí,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Vinicím se dosud vyhýbaly choroby i extrémní výkyvy počasí. Nemilé překvapení však vinařům na některých místech nachystali škůdci, zejména hraboši. „Vedle nebezpečí špačků a možných dlouhodobých dešťů jsou to letos mimořádně i hraboši a hmyz. Snad ale nebudou mít podstatnější vliv na sklizeň,“ doufá Pavel Vajčner, generální ředitel ZNOVÍN ZNOJMO.

Do konce sklizně zbývá ještě více než měsíc

Sběr raných odrůd, jako je Muškát Moravský a Müller Thurgau, začal už na přelomu srpna a září. Hlavní část sklizně odstartovala přibližně v první zářijové dekádě. „Nyní přichází na řadu také první modrá odrůda, Modrý Portugal, dále Sauvignon, Rulandské šedé a postupně další odrůdy podle stupně dozrávání,“ říká Josef Svoboda z Habánských sklepů.

Podobně jsou na tom i ve Vinařství LAHOFER. „Z odrůd máme sklizený Muškát Moravský, Irsay Oliver, Neuburg, Müller Thurgau a Rulandské šedé. Nyní nás čekají například Ryzlinky, Pálava, Sylvánské zelené, Kerner a modré hrozny,“ popisuje ředitel společnosti Petr Chaloupecký.

Přečtěte si  Olomoucká radnice vyhlašuje humanitární sbírku pro obyvatele Ukrajiny, která jim pomůže přečkat zimu

Většina prací dnes probíhá mechanizovaně, pomocí kombajnů. Vinaři si tak dokáží sběr dobře organizovat. Nyní doufají, že v dalších dnech nepřijde déšť, který by komplikoval práci na vinicích a zhoršil podmínky pro používání strojů. Deště by také mohly negativně ovlivnit kvalitu hroznů. Většina vinařství plánuje ukončit sklizeň na přelomu října a listopadu.

Mladých vín se letos spotřebitelé napijí o tři dny dříve

Koupit a otevřít „Svatomartinské“ víno z nové sklizně bylo každoročně možné nejdříve 11.11. v 11 hodin. Letos je tomu jinak. První vína nesoucí toto označení si spotřebitelé budou moci dopřát už o tři dny dříve, tedy 8.11. Vinaři změnu vítají a na dřívější poptávku jsou dobře připraveni. „Je to rozumné řešení. V České republice je zvykem si užívat vína zejména o víkendech a pondělí 11.11. není v tomto směru ideálním datem,“ říká Pavel Vajčner, generální ředitel ZNOVÍN ZNOJMO.

S tím souhlasí i enoložka a ředitelka střediska vinařství VÍNO BLATEL Iva Šantavá: „Dřívější termín prodeje Svatomartinských vín za naši firmu hodnotíme jako pozitivní krok, hlavně z pohledu našich odběratelů.“

Zdroj: Vinařská unie ČR, foto: pixabay.com

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*