Kvíz: Jak znáte tradiční moravské pokrmy II

Dnešní kvíz bude obzvláště “vypečený”. Znalosti jazyka mluveného na Moravě, tradic a památek jsme již v kvízech zkoušeli mnohokrát, ale co tradiční moravská kuchyně? Znáte typické moravské pokrmy? Věřte, že se nám při tvorbě kvízu sbíhaly sliny. Zkuste si i první díl kvízu o moravských pokrmech.

0%

Žádná pořádná svatba by se neobešla bez vynikajících moravských svatebních koláčků. S kterou oblastí jsou tradičně spjaty?

Správně! Špatně!

Slovácké koláčky neboli vdolečky mívají nejčastěji tvarohovou náplň, povrch zdobí povidla a drobenka. Existuje ale více variant, třeba s ořechovou náplní.

Víte, co jsou to "zahýbance"?

Správně! Špatně!

Zahýbance bývají sladké i slané. Zatímco na Horácku (na západě Moravy) se do nich dává mrkev, jablka a mák, na Valašsku je mají rádi plněné zelím. Připraví se bramborová placka, zohne se v půli, okraje se stačením slepí k sobě a peče se.

K jakému jídlu se typicky přikusují "dolky"?

Správně! Špatně!

Dolky či vdolky jsou pečené bochánky, většinou sypané mákem, které se podávají k hutným polévkám. Dělají se tradičně v moravské i české části Horácka.

Co tvoří základ pokrmu "valašský kontrabáš"?

Správně! Špatně!

Pochoutka z obyčejných surovin patří mezi stálice valašské kuchyně.

V čem spočívá moravská varianta svíčkové?

Správně! Špatně!

Na první pohled není rozdíl znát. Týká se ovocné přílohy. Místo brusinek, černého rybízu či citronu se přidává moravský jeřáb sladkoplodý. Jedná se o kultivar jeřábu ptačího sladkokyselé a mírně hořké chuti.

Jak se říká těmto koláčům specifického tvaru?

Správně! Špatně!

Pajerské neboli horácké koláče jsou tradiční pochutinou zejména v okolí Jihlavy. Historicky jsou spjaty se zdejším obyvatelstvem německého jazyka.

Co jsou to "bacóchy"?

Správně! Špatně!

Univerzální výraz hanáckého nářečí pro pokrmy z kynutého těsta.

Přečtěte si  V Ostravě použili "vakcínu proti klíněnce". Město se díky injektáži pyšní zelenými jírovci po celou dobu vegetace

Co tvoří základ pokrmu zvaného "hertepláky"?

Správně! Špatně!

Tradiční hanácké sladké placky se typicky plní povidly a posypávají mákem.

Co znamená výraz "dvojctihodné"?

Správně! Špatně!

Pokud se nějaký pokrm nazývá dvojctihodný, znamená to, že vznikl spojením dvou věcí do jednoho. Typicky se jedná o svatební koláčky kombinující tvaroh a povidla. Výraz se ale používá i pro zelí (napůl kysané, napůl čerstvé) či polévku (králičí s kuřecími drobky).

Jak se nazývá kuřecí plátek s meruňkovou omáčkou?

Správně! Špatně!

Specialita z oblastí, kde se intenzivně pěstují meruňky neboli marhole (jižní Morava) nemusí na první pohled vypadat lákavě, ale jde o vybranou specialitu!

Tradiční moravské pokrmy II
Výborně!

Vaše znalosti jsou výborné! Poznali jste toho opravdu hodně. 🙂
Dobrá práce!

Vaše znalosti jsou dobré. Tož na zdraví! 🙂
Něco nám uteklo, ale to nevadí!
Na jedničku to nebylo, ale základní přehled máte. 🙂
Nevadí, příště to bude lepší! 🙂
Uf, to bylo docela těžké, co říkáte? Příště to bude určitě lepší. 🙂

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*