Dnešní kvíz bude obzvláště “vypečený”. Znalosti jazyka mluveného na Moravě, tradic a památek jsme již v kvízech zkoušeli mnohokrát, ale co tradiční moravská kuchyně? Znáte typické moravské pokrmy? Věřte, že se nám při tvorbě kvízu sbíhaly sliny. Zkuste si i první díl kvízu o moravských pokrmech.
Žádná pořádná svatba by se neobešla bez vynikajících moravských svatebních koláčků. S kterou oblastí jsou tradičně spjaty?
Slovácké koláčky neboli vdolečky mívají nejčastěji tvarohovou náplň, povrch zdobí povidla a drobenka. Existuje ale více variant, třeba s ořechovou náplní.
Víte, co jsou to "zahýbance"?
Zahýbance bývají sladké i slané. Zatímco na Horácku (na západě Moravy) se do nich dává mrkev, jablka a mák, na Valašsku je mají rádi plněné zelím. Připraví se bramborová placka, zohne se v půli, okraje se stačením slepí k sobě a peče se.
K jakému jídlu se typicky přikusují "dolky"?
Dolky či vdolky jsou pečené bochánky, většinou sypané mákem, které se podávají k hutným polévkám. Dělají se tradičně v moravské i české části Horácka.
Co tvoří základ pokrmu "valašský kontrabáš"?
Pochoutka z obyčejných surovin patří mezi stálice valašské kuchyně.
V čem spočívá moravská varianta svíčkové?
Na první pohled není rozdíl znát. Týká se ovocné přílohy. Místo brusinek, černého rybízu či citronu se přidává moravský jeřáb sladkoplodý. Jedná se o kultivar jeřábu ptačího sladkokyselé a mírně hořké chuti.
Jak se říká těmto koláčům specifického tvaru?
Pajerské neboli horácké koláče jsou tradiční pochutinou zejména v okolí Jihlavy. Historicky jsou spjaty se zdejším obyvatelstvem německého jazyka.
Co jsou to "bacóchy"?
Univerzální výraz hanáckého nářečí pro pokrmy z kynutého těsta.
Co tvoří základ pokrmu zvaného "hertepláky"?
Tradiční hanácké sladké placky se typicky plní povidly a posypávají mákem.
Co znamená výraz "dvojctihodné"?
Pokud se nějaký pokrm nazývá dvojctihodný, znamená to, že vznikl spojením dvou věcí do jednoho. Typicky se jedná o svatební koláčky kombinující tvaroh a povidla. Výraz se ale používá i pro zelí (napůl kysané, napůl čerstvé) či polévku (králičí s kuřecími drobky).
Jak se nazývá kuřecí plátek s meruňkovou omáčkou?
Specialita z oblastí, kde se intenzivně pěstují meruňky neboli marhole (jižní Morava) nemusí na první pohled vypadat lákavě, ale jde o vybranou specialitu!
Buďte první kdo přidá komentář