Kvíz: Jak znáte tradiční moravské pokrmy II

Dnešní kvíz bude obzvláště “vypečený”. Znalosti jazyka mluveného na Moravě, tradic a památek jsme již v kvízech zkoušeli mnohokrát, ale co tradiční moravská kuchyně? Znáte typické moravské pokrmy? Věřte, že se nám při tvorbě kvízu sbíhaly sliny. Zkuste si i první díl kvízu o moravských pokrmech.

0%

Žádná pořádná svatba by se neobešla bez vynikajících moravských svatebních koláčků. S kterou oblastí jsou tradičně spjaty?

Správně! Špatně!

Slovácké koláčky neboli vdolečky mívají nejčastěji tvarohovou náplň, povrch zdobí povidla a drobenka. Existuje ale více variant, třeba s ořechovou náplní.

Víte, co jsou to "zahýbance"?

Správně! Špatně!

Zahýbance bývají sladké i slané. Zatímco na Horácku (na západě Moravy) se do nich dává mrkev, jablka a mák, na Valašsku je mají rádi plněné zelím. Připraví se bramborová placka, zohne se v půli, okraje se stačením slepí k sobě a peče se.

K jakému jídlu se typicky přikusují "dolky"?

Správně! Špatně!

Dolky či vdolky jsou pečené bochánky, většinou sypané mákem, které se podávají k hutným polévkám. Dělají se tradičně v moravské i české části Horácka.

Co tvoří základ pokrmu "valašský kontrabáš"?

Správně! Špatně!

Pochoutka z obyčejných surovin patří mezi stálice valašské kuchyně.

V čem spočívá moravská varianta svíčkové?

Správně! Špatně!

Na první pohled není rozdíl znát. Týká se ovocné přílohy. Místo brusinek, černého rybízu či citronu se přidává moravský jeřáb sladkoplodý. Jedná se o kultivar jeřábu ptačího sladkokyselé a mírně hořké chuti.

Jak se říká těmto koláčům specifického tvaru?

Správně! Špatně!

Pajerské neboli horácké koláče jsou tradiční pochutinou zejména v okolí Jihlavy. Historicky jsou spjaty se zdejším obyvatelstvem německého jazyka.

Co jsou to "bacóchy"?

Správně! Špatně!

Univerzální výraz hanáckého nářečí pro pokrmy z kynutého těsta.

Co tvoří základ pokrmu zvaného "hertepláky"?

Správně! Špatně!

Tradiční hanácké sladké placky se typicky plní povidly a posypávají mákem.

Co znamená výraz "dvojctihodné"?

Správně! Špatně!

Pokud se nějaký pokrm nazývá dvojctihodný, znamená to, že vznikl spojením dvou věcí do jednoho. Typicky se jedná o svatební koláčky kombinující tvaroh a povidla. Výraz se ale používá i pro zelí (napůl kysané, napůl čerstvé) či polévku (králičí s kuřecími drobky).

Jak se nazývá kuřecí plátek s meruňkovou omáčkou?

Správně! Špatně!

Specialita z oblastí, kde se intenzivně pěstují meruňky neboli marhole (jižní Morava) nemusí na první pohled vypadat lákavě, ale jde o vybranou specialitu!

Tradiční moravské pokrmy II
Výborně!

Vaše znalosti jsou výborné! Poznali jste toho opravdu hodně. 🙂
Dobrá práce!

Vaše znalosti jsou dobré. Tož na zdraví! 🙂
Něco nám uteklo, ale to nevadí!
Na jedničku to nebylo, ale základní přehled máte. 🙂
Nevadí, příště to bude lepší! 🙂
Uf, to bylo docela těžké, co říkáte? Příště to bude určitě lepší. 🙂

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*