KVÍZ: Jak znáte tradiční moravské pokrmy III

(Úvodní foto: Alena Elly Kolaříková)

Dnešní kvíz bude obzvláště “vypečený”. Jak znáte moravskou kuchyni a její tradiční pokrmy? Při tomto kvízu se vám budou sbíhat sliny.

Vyzkoušejte si také první a druhý díl kvízů o moravské kuchyni.

0%

Co tvoří základ "horácké polévky"?

Správně! Špatně!

Základem pro polévku tradičně spojenou se západní Moravou jsou brambory, houby (nejčastěji hřiby nebo lišky) a smetana. Často se také přidává cibule nebo mouka. Jako koření se používá kmín, popřípadě kopr.

Co jsou to "přesňáky"?

Správně! Špatně!

Přesňáky, laty, nebo také patenty jsou tenké bramborové placky, které se pečou tradičně nasucho na rozpálené plotýnce. Potírají se povidly a sypou mákem a cukrem. Existuje i slaná varianta se zelím či mletým masem.

Jak se na Slovácku říká oblíbené fazolové polévce?

Správně! Špatně!

Tradičních moravských fazolových polévek existuje více druhů. Tvoří ji typicky fazole a uzené maso, někde se přidává ještě kořenová zelenina, sádlo nebo česnek.

Co jsou to "blbóni"?

Správně! Špatně!

"Blbóni" patří mezi pestrou řadu tradičních moravských výrazů pro sladké kynuté knedlíky. Blbóni se používali na Hané, jinde znali pěry, gulivary či knedle.

Chřest neboli "špargl" dal jméno celé gastronomické sezoně. Které moravské město proslavily rozsáhlé šparglové plantáže?

Správně! Špatně!

Na Moravu se chřest dostal na konci 18. století. Oblíbené pochutiny se chytlo město Ivančice, kde historicky vyrostly celé rozsáhlé chřestové plantáže. V dnešní době se "Vangl" k této tradici vrací. Mezi silné chřestové lokality na Moravě patří také Hrabětice.

Znáte "šumajstr"? Co tvoří tento tradiční pokrm?

Správně! Špatně!

Šumajstr či šurimajstr je tradiční vydatný pokrm, který tvoří kroupy, slanina či škvarky a fazole. Původně se používala čočka, kroupy a uzené maso či omastek.

Přečtěte si  Celostátní festival základních uměleckých škol probíhá od neděle ve Veselí nad Moravou. Účastníky podpoří zakladatelka festivalu Magdalena Kožená

Morava je rájem rostliny, která chutná jako česnek. Jak se takovému česneku říká?

Správně! Špatně!

U česneku medvědího se využívá zejména nať, kterou je třeba sbírat zavčas na jaře. Chuťově připomíná jemný česnek, často se z něj dělá vynikající česnekové pesto. Na Moravě existuje řada míst, kde se vyskytují celé kolonie medvědího česneku, jeho sběr je ale v přírodních rezervacích zakázaný.

Co je to "tróč"?

Správně! Špatně!

Tróč nebo cviboch je kynutý ovocný koláč s drobenkou, který je tradičně spjatý s Hanou. Gastronomičtí fajnšmekři jej ještě potírají máslem a rumem.

Správnou součástí zimních zásob jsou kvašáky. Jedno moravské město je jimi tak známé, že se podle nich jmenuje i místní pouť...

Správně! Špatně!

Naložené okurky (oharky) proslavily Bzenec na jihovýchodě Moravy, kde se tradiční pouť k Nanebevzetí Panny Marie nazývá „kvašáková“ pro množství stánků nabízejících tuto pochoutku.

Moravského vrabce určitě znáte. Víte, co tvoří "žďárského vrabce"?

Správně! Špatně!

Pochoutka z okolí Žďáru nad Sázavou.

Moravské pokrmy III
Výborně!

Vaše znalosti jsou výborné! Poznali jste toho opravdu hodně. 🙂
Palec hore!

Vaše znalosti jsou dobré, víc než polovina odpovědí správně. 🙂
Něco nám uteklo, ale to nevadí!
Na jedničku to nebylo, ale základní přehled máte. 🙂
Nevadí, příště to bude lepší! 🙂
Uf, to bylo docela těžké, co říkáte? Ale příště to bude určitě lepší. 🙂

Autor: res Titulní foto: Alena Kolaříková

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*