
Dnešní kvíz bude obzvláště “vypečený”. Jak znáte moravskou kuchyni a její tradiční pokrmy? Při tomto kvízu se vám budou sbíhat sliny.
Vyzkoušejte si také první a druhý díl kvízů o moravské kuchyni.
Co tvoří základ "horácké polévky"?

Základem pro polévku tradičně spojenou se západní Moravou jsou brambory, houby (nejčastěji hřiby nebo lišky) a smetana. Často se také přidává cibule nebo mouka. Jako koření se používá kmín, popřípadě kopr.
Co jsou to "přesňáky"?

Přesňáky, laty, nebo také patenty jsou tenké bramborové placky, které se pečou tradičně nasucho na rozpálené plotýnce. Potírají se povidly a sypou mákem a cukrem. Existuje i slaná varianta se zelím či mletým masem.
Jak se na Slovácku říká oblíbené fazolové polévce?

Tradičních moravských fazolových polévek existuje více druhů. Tvoří ji typicky fazole a uzené maso, někde se přidává ještě kořenová zelenina, sádlo nebo česnek.
Co jsou to "blbóni"?

"Blbóni" patří mezi pestrou řadu tradičních moravských výrazů pro sladké kynuté knedlíky. Blbóni se používali na Hané, jinde znali pěry, gulivary či knedle.
Chřest neboli "špargl" dal jméno celé gastronomické sezoně. Které moravské město proslavily rozsáhlé šparglové plantáže?

Na Moravu se chřest dostal na konci 18. století. Oblíbené pochutiny se chytlo město Ivančice, kde historicky vyrostly celé rozsáhlé chřestové plantáže. V dnešní době se "Vangl" k této tradici vrací. Mezi silné chřestové lokality na Moravě patří také Hrabětice.
Znáte "šumajstr"? Co tvoří tento tradiční pokrm?

Šumajstr či šurimajstr je tradiční vydatný pokrm, který tvoří kroupy, slanina či škvarky a fazole. Původně se používala čočka, kroupy a uzené maso či omastek.
Morava je rájem rostliny, která chutná jako česnek. Jak se takovému česneku říká?

U česneku medvědího se využívá zejména nať, kterou je třeba sbírat zavčas na jaře. Chuťově připomíná jemný česnek, často se z něj dělá vynikající česnekové pesto. Na Moravě existuje řada míst, kde se vyskytují celé kolonie medvědího česneku, jeho sběr je ale v přírodních rezervacích zakázaný.
Co je to "tróč"?

Tróč nebo cviboch je kynutý ovocný koláč s drobenkou, který je tradičně spjatý s Hanou. Gastronomičtí fajnšmekři jej ještě potírají máslem a rumem.
Správnou součástí zimních zásob jsou kvašáky. Jedno moravské město je jimi tak známé, že se podle nich jmenuje i místní pouť...

Naložené okurky (oharky) proslavily Bzenec na jihovýchodě Moravy, kde se tradiční pouť k Nanebevzetí Panny Marie nazývá „kvašáková“ pro množství stánků nabízejících tuto pochoutku.
Moravského vrabce určitě znáte. Víte, co tvoří "žďárského vrabce"?

Pochoutka z okolí Žďáru nad Sázavou.
Autor: res Titulní foto: Alena Kolaříková
Buďte první kdo přidá komentář