
Jediná vysoká škola, na které je možné studovat v tuzemsku vinařství, nabízí novinku. Zájemci o víno z Mendelovy univerzity mohou svoje chuťové pohárky rozdělit do produktových řad Student, Doctor a Professor. Každá má kromě svébytného označení vlastní druh lahví a etikety. Řada umožňuje i pomyslné putování světem vína a zároveň jeho hlubší poznávání, říká univerzitní expert na vinařství Radim Holešinský.
„Pojmenování není zdaleka jen odkazem na to, kdo na výrobě daného vína pracoval. Zároveň jde o odstupňování kvality vína s tím, že ta nejlepší jsou ukryta pod produktovou řadou Professor,” uvedl spolutvůrce nového rozčlenění univerzitních vín, které se vyrábějí v Lednici na jihu Moravy. V souvislosti s novým členěním vznikly designově netradiční etikety. Jednotícím výtvarným prvkem je lidská hlava.
Na vínech řady Student je zvýrazněna tvář jako odkaz na to, že jsou to právě studenti, kdo pomyslně vytváří tvář školy a v očích veřejnosti ji tak zastupují nejvíce. Řada Doctor je symbolizována krkem. Z uměleckého hlediska je pomyslnou základnou vycházející ze studentského života, ale zároveň je odrazovým můstkem pro nový výzkum a výuku. Řadu Professor symbolizuje mozek, což jsou vědomosti v kombinaci se zkušenostmi.
„Naše nové členění není pouhou klasifikací vín usnadňující konzumentovi snadný a rychlý výběr. Umožňuje i pomyslné putování světem vína a zároveň jeho hlubší poznávání, na které všechny jeho příznivce srdečně zveme,” dodal Holešinský.
Řada Student má klasické láhve se šroubovaným uzávěrem a cenu 160 korun za kus. Řada Doctor využívá také těchto lahví, jen místo uzávěru má korkový špunt. Láhev přijde na 260 korun. Nejvyšší řada Professor má o něco nápaditější láhev burgundského typu s korkovým uzávěrem, přičemž každá z nich přijde na 400 korun.
Jak se jednotlivé řady liší
Student – základní řada vín. Jde o lehčí, svěží, aromatická vína. Vyrábějí je studenti třetího ročníku. Z celkové produkce tvoří tato vína bezmála tři čtvrtiny. Jde o vína odrůd Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Ryzlink rýnský, Laurot Rosé, Hibernal nebo Malverina.
Doctor – vyšší řada vín. Tato vína jsou ve srovnání s řadou Student těžší a celkově propracovanější. Vznikají delším zráním na jemných kalech v dubových sudech. Celý proces trvá devět až dvanáct měsíců. Z celkové produkce tvoří tato vína zhruba čtvrtinu. Jde o odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Frankovka, Rulandské modré nebo Veltlínské zelené. Vyrábějí je postgraduanti.
Professor – nejvyšší řada. Jde o výběr z toho nejlepších z doktorské řady, na který ale dohlížejí přímo přednášející. Jsou to dlouhozrající vína buď z dubových sudů nebo z kvevri nádob. K této univerzitní vinařské špičce patří například vína Chardonnay, Cerason, Ryzlink rýnský nebo oranžová vína z kvevri známá především z Gruzie.
Vinařství se v Lednici studovalo už za minulého režimu, od roku 2009 jde o samostatný obor. Mezi jeho posluchači jsou studenti z tuzemska i zahraničí. K absolventům patří řada vítězů soutěže Vinařství roku. Mezi jinými jde o Stanislava Škrobáka nebo Jana Stávka. Univerzitní vinohrady v Lednici se rozkládají na šesti hektarech. Zhruba třetina z nich je produkčních, zbytek pak unikátním genofondem vinných odrůd. Ročně se z vinic sklidí od 25 do 30 tun hroznů. Ústav vyprodukuje ročně zhruba 12.000 lahví vína, která jsou k dostání v nejrůznějších vinotékách v Lednici, Brně či Břeclavi.
Zdroj a foto: Mendelova univerzita
Buďte první kdo přidá komentář