Kultivovaný a citlivý, vstup na brněnský Ústřední hřbitov dostane novou tvář

Vizualizace nového hlavního vstupu na brněnský Ústřední hřbitov

Kultivovaný a citlivý ve vztahu k současné kompozici Ústředního hřbitova města Brna. Tak charakterizovala porota návrh hlavního vstupu na hřbitov, jemuž udělila první cenu v projektové soutěži. Brněnští radní dnes pořadí návrhů sestavené porotou schválili.

O soutěži na vstup na brněnský Ústřední hřbitov jsme už dříve psali v tomto článku.

Soutěž o návrh hlavního vstupu na Ústřední hřbitov v Brně byla vyhlášena 14. června 2021. Zasedání soutěžní poroty se uskutečnilo o čtyři měsíce později. Porotci posuzovali pět návrhů, zejména s ohledem na vzájemnou kompozici hlavního vstupu s přiléhající smuteční síní, jejímž autorem je světově uznávaný architekt Bohuslav Fuchs.

“Porota hodnotila soutěžní návrhy podle urbanistické a architektonické kvality, funkčnosti a realizovatelnosti, vazby na okolní urbánní a krajinné struktury či hospodárnosti a udržitelnosti,” informoval náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný.

Vítězem se stal návrh architektonického studia Refuel, na druhém místě skončil architektonický a urbanistický ateliér Menšík Skrušný a jako třetí bylo vyhodnoceno pojetí architekta Jana Javůrka a F POINT. Rada města dnes pořadí návrhů sestavené porotou schválila a uložila Kanceláři architekta města Brna zajistit další náležitosti.

„Vstupní objekt směrem do Vídeňské vytváří příjemný klidový prostor, opticky odcloněný alejí od tranzitní ulice. Technické zázemí je řešeno efektivně a pokorně vzhledem k charakteru prostředí hřbitova, koncepce hospodaření s dešťovou vodou je pojata přesvědčivě,“ sdělil názor vedení města první náměstek primátorky Petr Hladík.

Druhý návrh podle porotců přináší jednoznačný názor i architektonický výraz. Ač působí monumentálně, má lidské měřítko. Kompozice propojuje ulici Vídeňskou se hřbitovem, diskutabilní je ovšem minimalizace prostoru před obřadní síní. Návrh na 3. místě respektuje historickou kompozici se dvěma vstupy a zároveň propojuje prostor před vstupem na hřbitov s předprostorem před obřadní síní. Způsob pavilonové zástavby provozního zázemí však působí chaoticky a nekonzistentně.

Celý areál projde postupnou proměnou

Soutěžní porota během hodnocení návrhů formulovala doporučení jak pro zadavatele, tak tvůrce oceněných návrhů. “Doporučila omezit osobní automobilovou dopravu v celém areálu hřbitova na nezbytně nutnou a parkovací stání smutečních hostů řešit na jiném místě. Celý projekt budeme realizovat po částech,“ doplnil Hladík. 

Soutěžní porota doporučila zadavateli zahájit s účastníkem, jehož návrh se umístil na nejvýše oceněném místě, jednací řízení bez uveřejnění. “Pokud se dohodnou, získá vítěz zakázku na zpracování projektové dokumentace. Do 20. prosince také Kancelář architekta města Brna připraví veřejnou výstavu soutěžních návrhů,“ uzavřel radní Filip Chvátal.

Přečtěte si  Starobrno a studenti Mendelovy univerzity představí na Mendel festivalu limitovanou edici piva Chmendel

Zdroj a foto: město Brno, KAM Brno

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*