Špatná úroda se netýká jablek, letos jich naopak přibude

Vyšší úroda pomůže i moštárnám a výrobcům cideru. Cena jablek možná poklesne.

Zatímco většiny tuzemského ovoce bude letos nedostatek, u jablek se očekává větší sklizeň než v loňském roce. Úroda se podle prvních odhadů zvýší o osm procent na cca 111.200 tun jablek, uvedli vědci z brnšnské Mendelovy univerzity. Pomůže to také moštárnám a výrobcům ciderů.

Dobrá úroda může snížit cenu

Lepší sezonu vyhlíží například jedna ze čtyř brněnských moštáren Ciderka v Brně-Bystrci. „Loni bylo málo jablek a zájem o moštování byl nižší,” uvedla Zuzana Kameníková, která moštárnu provozuje.

Moštárny vykupují surovinu od tuzemských sadařů. „Loni došly jablka začátkem května a na kolik korun se vyšplhala jejich cena v obchodech, všichni víme. Letošní úroda vypadá bohatě, i když něco pomrzlo. Neočekáváme výraznou změnu ceny moštu, spíše její snížení,” uvedla Kameníková, jejíž moštárna zpracuje denně tři sta až šest set kilogramů jablek. V Brně je moštáren minimum a někde se stojí na zpracování suroviny dlouhé fronty. Pandemie koronaviru to ale může změnit. Podle Langové zejména starší zahrádkáři budou moštovat doma.

Pro kvalitu moštů je rozhodující zralost a nezávadnost jablek

V tuzemských podmínkách je hlavní sezónou pro výrobu moštů podzim, tedy období od září do listopadu. Pro výrobu moštů je důležitá především zralost ovoce.

„Při správné zralosti plodu poskytuje ovoce bohaté množství šťávy a v ní i dostatečný obsah aromatických a chuťových látek a mošt má optimální poměr kyselosti a cukernatosti,” uvedla Radka Langová z Mendeovy univerzity.

Při sběru jablek je podle ní důležitá především mikrobiální nezávadnost suroviny. „Nemůžeme zpracovávat plody nezralé, mikrobiologicky napadené, nahnilé. Surovina pro moštování by neměla být před vlastním zpracováním dlouhodobě skladována. Při delším skladování dochází ke ztrátě senzorických a nutričních vlastností, vysychání a také se zvyšuje riziko mikrobiálního znehodnocení,” uvedla Langová.

Čerstvý mošt je nutné po výrobě co nejdříve spotřebovat. „Pokud jej tepelně ošetříme, tedy pasterujeme, můžeme tím prodloužit jeho údržnost až na dobu jednoho roku. V moštárnách se ovocná šťáva většinou pasteruje a filtruje. Přitom platí, že mošty by se měly skladovat na tmavém a chladném místě,” říká Langová. Podle ní se většina lidí dnes zajímá o své zdraví více než dříve. Sleduje složení potravin, a proto jsou populární potraviny co nejméně zpracované, kterými mošty bezpochyby jsou.

Přečtěte si  V Mošnově vznikne centrum pro robotiku, nabídne řadu pracovních míst

Zdroj a foto: Mendelova univerzita

Doporučujeme

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*