Mladá vína potvrzují letošní výjimečný ročník. Jejich kvalitu zhodnotili vinařští odborníci

Košt mladých vín

Na pondělí 11. listopadu připadá svátek svatého Martina. Tento čas již tradičně patří ochutnávce prvních vín. Ta podle Unie enologů ČR budou rozhodně patřit mezi výjimečná. Mladá vína roku 2019 tak nabídnou ojedinělý zážitek a poodhalí velký potenciál ročníku.

Předseda odborníků si letošní mladá vína pochvaluje

„Letošní mladá vína dominují svěžestí, krásnou aromatikou a pikantní kyselinkou. Vinaři se mohou spolehnout na skvělý poměr kyseliny vinné oproti jablečné, což ústí v pevnou strukturu vín a možnost zapojit i malolaktickou fermentaci bez ztráty svěžesti,“ zhodnotil letošní mladá vína předseda Unie enologů ČR Mojmír Baroň.

Vína se skvěle hodí k svatomartinským specialitám

Podle něj se milovníci vín i občasní konzumenti mohou těšit i na kombinaci mladých vín se svatomartinskými husími specialitami. „Křupavé kyselinky krásně doprovodí svatomartinské menu tučnějšího charakteru s pikanterií bílého zelí či lahodností zelí červeného, jež lépe doprovodí hedvábná vína červená,“ popsal Mojmír Baroň a dodal, že skrze mladá vína mohou konzumenti nahlédnout pod pokličku vinařům a vytvořit si očekávání k vínům seriózně doškoleným, pevným a vyspělým, která se budou z tohoto ročníku jistě držet na vrcholu své kondice velmi dlouho.

Ročník 2019 je pro vinaře již nyní nezapomenutelný.  Skoro to vypadá, že Pánbůh miluje „devítky“, kdy ročníky 1999, 2009 i 2019 byly jednoznačně podarovány shůry,“ uzavírá Baroň.

Kvalitě pomohlo letošní počasí

Za letošní kvalitní úrodou stojí podle Unie enologů stabilní počasí s normální a vyrovnanou srážkovou činností a teplotami blížícími se dlouhodobým průměrům. Pozitivní vliv na sklizeň měl i průběh denních a nočních teplot, které ovlivnily množství a strukturu organických kyselin v hroznech, vdechly svěžest do aromatických látek budoucích vín a pomohly ve zpomalení vývoje, čímž přispěly také delšímu rozložení vinobraní.

Unie enologů České republiky, z.s. sdružuje odborníky na víno a vinařství působící v České republice s cílem organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů, zajišťovat osvětu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost a podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi. Unie enologů organizuje soutěž www.suchavinaonline.cz, jejímž posláním je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými víny Evropy a celého světa.

Přečtěte si  Zřízení CHKO Soutok může pomoci ukončit komáří kalamity na Břeclavsku

Zdroj a foto: Unie enologů ČR

Doporučujeme


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*